Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića

Kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da je pred Osnovnim sudom u Prištini podiglo optužnicu protiv šest lica N. S, M.R, S.A, D.M, Z.J. i R.B. u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, koje se dogodilo 16. januara 2018. godine.

Optužnica je podignuta za krivična dela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja", "otkrivanje službene tajne", "zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca" i "manipulacija dokazima kod saizvršilaca", navodi se u saopštenju Tužilaštva.​

Prema saopštenju Specijalnog tužilaštva, protiv M.R, Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za i jedne i druge se navodi da deluju kao kriminalna grupa, organizovana sa strukturnom i grupnom hijerarhijom sa formalno definisanim ulogama.

U saopštenju se da grupa nije slučajno formirana, već da deluje od 2011. godine i da je predvode optuženi M.R. i Z.V. koji su u bekstvu, i koji sve vreme deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim.

- Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim delovanjima grupe, znajući da će takvo učešće doprineti realizaciji kriminalnih dela i realizaciji direktne koristi, a u cilju uspostavljanja kontrole nad biznisom, kao i političke kontrole u Severnoj Mitrovici", saopštilo je Specijalno tužilaštvo.

- Optuženi N.S. je na dan ubistva Olivera Ivanovića svojim delovanjem olakšao i obezbedio put osumnjičenima, odnosno onima koji su izvršili ubistvo. N.S. je usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenim koji je počinilac ubistva Olivera Ivanovića, čime je namerno pomogao u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva - dodaje se u saopštenju.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo i da je optužena S.A. usko sarađivala sa optuženima koji su bili u koordinaciji za ubistvo Olivera Ivanovića.

- Ona je pomogla u izvršenju ubistva tako što je stvorila uslove i otklonila prepreke za izvršenje krivičnog dela.

U vreme kada je izvršeno ubistvo S.A. je znala da su kamere u prostorijama stranke SDP bile isključene iz struje, čime je optuženima omogućeno da počine ubistvo, a da kamere to ne zabeleže.

S.A. je 16. januara u 8.16 časova odmah nakon ubistva aktivirala kamere u prostorijama stranke, gde je radila kao administratorka i kao jedina osoba u objektu u vreme ubistva - dodaje se u saopštenju.

Uz odobrenje Specijalnog tužilaštva Kosova, Policija Kosova objavila je 21. novembra fotografije na kojima su dvojica osumnjičenih za kojima traga u vezi slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018.

Najnovije vesti