Trinaesto takmičenje u besedništvu u utorak u vranjskoj gimnaziji

Trinaesto međuopštinsko takmičenje srednjoškolaca Vranja i Pčinjskog okruga u besedništvu, biće održano u utorak 28. marta od 19 časova u svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković u Vranju, potvrđeno je Vranje News-u u ovoj školi.

Tema ovogodišnjeg takmičenja biće - Ne pristajem!

Prijavljivanje je trajalo do petka 24. marta, kada je i održana generalna proba besednika.

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković podseća za Vranje News da propozicije nalažu da učenici treba da napišu - govore na zadatu temu i da prezentacija besede (isključivo usmena) ne bi trebalo da traje duže od pet minuta.

"Ovaj uslov omogućava da učenici pokušaju da sav materijal do kojeg su došli strukturiraju na najoptimalniji način, što predstavlja jednu logičku vežbu", navodi Mišić Stanković.

Žiri ovogodišnjeg takmičenja činiće predsednik i pokrovitelj takmičenja advokat Slobodan Nešić, iguman Manastira Prohor Pčinjski Metodije Marković, dr Danijela Zdravković sa Pedagoškog fakulteta, urednica Dopisništva RTS-a u Vranju Miljana Okiljević Nikolić i glumac vranjskog pozorišta Marko Petričević.

Kao i svake godine, ocenjivaće se pet retoričkih elemenata - inventio, dispositio, eloquentio, memorio i actio.

"Prvi elemenat predstavlja baratanje saznajnim resursima i ovde se manifestuje učenikova erudicija, drugi element je vezan za logičko strukturiranje materijala i konstituciju valjane argumentacije, u trećem delu dolazi do izražaja estetski momenat, jer znanje bez elokvencije ne može da ostvari retorički cilj – uveravanje slušaoca.

Ocenjujući elokvenciju žiri procenjuje kako su učenici koristili retoričke figure i stilske kanone; oni na ovom mestu procenjuju učenikov estetski senzibilitet izražen u tekstu.

Poslednja dva elementa odnose se na praktični deo.

Izvođenje govora predstavlja finale retoričkih sposobnosti sa blagim naglašavanjem dramskih elemenata.

Besednik je u neku ruku kao glumac na pozornici, samo što ne izgovara tuđi tekst, nego govori svoje stavove u koje je duboko uveren.

Na ovom mestu on mora da prezentuje snagu i lepotu verbalnog izražavanja spojenu sa adekvatnim gestovima i mimikom, kako bi bio što ubedljiviji publici kojoj se obraća.

Sve ovo zajedno treba da ostavi duboki trag u dušama slušalaca i da ih pripremi za donošenje sopstvenog suda o govornicima, jer i publika ima svoj glas kojim nagrađuje onog besednika koji im je bio najubedljiviji.

Retorika i besedništvo predstavljaju jedan značajan element u negovanju estetskog senzibiliteta i formiranja suda ukusa.

Međutim, oni ne ostaju samo na tome već posreduju estetske vrednosti sa logičim i etičkim elementima, čineći veliku trijadu istinito -lepo - dobro.

Takmičenje u besedništvu predstavlja konkretnu, praktičnu izvedbu svega gore navedenog", navodi se u propozicijama.

Organizatori podsećaju da učenike očekuju vredne novčane nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mesto.

Nauka o iznalaženju uverljivog

Retorika se smatra znanjem koje je integralni deo dijalektike – nauke koja se bavi raspravama, dokazivanjem i opovrgavanjem.

"A, ona se po Aristotelu određuje kao nauka o iznalaženju uverljivog u svakoj prilici. Uveravanje se podstiče na taj način što rečima delujemo na ljudske duše, da bi one prihvatile ono što im saopštavamo. Dakle, retorika pripada onom području znanja koje se nalazi između filozofije i umetničkog stvralaštva. Kada pišu govore na zadatu temu, učenici se obučavaju u samostalnom istraživačkom radu i baratanju sa različitim saznajnim resursima, koje potom treba da valjano logički strukturiraju i estetski uobliče, nauče napamet i na jedan nadahnut način prezentuju publici", piše u pozovu za ovo takmičenje.

N.G.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti