Trinaesti memorijal: Živ je Bakija, umro nije FOTO, VIDEO

Ja sam lični svedok virtuoznosti Bakije Bakića i najbliži rod Bakijin.

On je bio običan i prizeman čovek, a svirao je maestralno, slušaoci su se topili od njegove svirke - rekao je potomak Bakije Bakića Nenad Mladenović, iz orkestra Stefana Mladenovića, na prijemu u Skupštini grada povodom trinaestog Memorijala Bakija Bakić, posvećenog najvećem romskom majstoru trube u Srbiji ikada.

- Bakija je nakon smrti ostavio orkestar mom ocu Milanu Mladenoviću, pa otac meni, a ja mom sinu Stefanu.

Držao je na okupu čitavu familiju i uvodio jednog po jednog u svet trube.

I u tome leži njegova veličina - kazao je Mladenović.

Na prijemu u sklopu Memorijala Bakija Bakić u velikoj sali Skupštine grada Vranja predsednik lokalnog parlamenta Dejan Tričković potencirao je značaj održavanja i trajanja memorijala.

- Potrebno je da kroz ovaj memorijal obnovimo sećanje na Bakiju Bakića zarad mladih naraštaja, da se podsetimo kakav je umetnik bio.

Ovo je ujedno prilika da iskažemo poštovanje prema naslednicima njegove loze.

Zahvaljujući vašem talentu Vranje ostaje dosledno liku i delu Bakije Bakića.

Gradsko rukovodstvo će vas uvek podržati u naporima da vranjska muzika i truba ostanu prepoznatljive u svetu - rekao je Tričković.

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić podsetio je da se ove godine navršava trideset godina od smrti velikog virtuoza na trubi.

- Bakija Bakić je sa jedinstvenim muzičkim izrazom ujedno bio i najbolji ambasador Vranja i naše zemlje.

Njegovo muziciranje i dalje je tema razgovora mnogih generacija van granica Srbije.

Naša je dužnost da slavimo njegovo ime i njegovu zaostavštinu, a najveća obaveza da nastavimo muzički put koji je on utabao i preneo svetu - kazao je Antić.

Trinaesti Memorijal Bakija Bakić u Vranju počeo je defileom trubačkih orkestara centralnim gradskim šetalištem.

U Gornjoj Čaršiji održan je koncert na kome su orkestri Ekrema Mamutovića i Nenada Mladenovića iz Vranja, Dejana Avdića iz Vranjske Banje, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana i Roberta Demirovića iz Pavlovca svojim majstorstvom pokazali zašto su baš oni odabrani da sviraju na ovom memorijalu.

Prema viđenoj virtuoznosti učesnika na bini u centru Gornje čaršoije, na kultnom mestu poznatijem pod imenom "Belo jagnje", Bakija bi sasvim sigurno danas bio ponosan na to kakve naslednike ima.

Od prve pesme razvilo se kolo u centru Bakijinog naselja, na mestu gde se danas nalazi njegov spomenik, i nije se rasturalo do kraja koncerta.

Veliki broj Vranjanaca, pogotovo Roma, svojim prisustvom odali su počast majstoru trube i jednom od velikana Vranja.

Manifestaciju Memorijal Bakija Bakić organizovala je Turistička organizacija, pod pokroviteljstvom grada Vranja.

M. Dimić/D. Dimić

BAKIJA

Bakija Bakić rođen je 1923. godine u Vranju, u naselju Gornja čaršija. Počeo je da svira trubu sa deset godina. Njegov otac Fejza Bakić je tih godina osnovao trubački orkestar, ali je Bakija, zahvaljujući svom izuzetnom talentu, vrlo brzo napredovao i preuzeo vođenje orkestra. Svirao je na svadbama, u restoranima i na raznim manifestacijama u Vranju i šire. Višestruki je osvajač titule prva truba Dragačevskog sabora trubača u Guči (1963, 1969. i 1970). Uspešno je vodio svoj orkestar više od pola veka. Umro je u Vranju 1989. godine. Godine 2006. otkriven mu je spomenik u Gornjoj čaršiji.

Komentari

Bravo ,ovo nikada nije bilo ovako proslavljeno. Izgleda vladajuća garnitura oseća strah da Romi neće glasati za njih. Ovako nafilovano i ovako pompezno pred Izbore mogu samo oni. Zašto ne napišete koliko je para potrošeno..... Bakine čerke niste ispoštovali prve žive potomke,ali to samo vi možete tako jer mislite da su Romi potkupljivi i laka roba na izbornoj berzi

Najnovije vesti