Trideset računara Gimnaziji na konkursu Vojvođanske banke

Udruženje "Naš svet, naša pravila", osnovano u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju, osvojilo je drugo mesto sa projektom "Savremeni kutak", na konkursu koji je Vojvođanska banka organizovala u sklopu programa "Odgovorno u zajednici".

Savremeni kutak je zapravo mesto u učionici za sticanje novih veština i znanja kod učenika iz dvadeset obrazovnih zona tj. predmeta.

Projekat ima za ideju oformljenje kutka, s ciljem dobijanja posebne prostorije za odmor, učenje, druženje i relaksaciju učenika.

U konkurenciji 65 firmi, organizacija i udruženja, naš tim iz Vranja je online glasanjem ušao u finale.

U finalu se našlo 24 kandidata, pa je projekat nakon odlične odbrane Gordane Nikolić, profesorke biologije u Gimnaziji Bora Stanković, i Jefimije Najdić, učenice četvrte godine vranjske gimnazije, osvojio drugo mesto.

Prema rečima profesorke Gordane Nikolić, potpredsednice Udruženja „Naš svet, naša pravila“, ovo je sjajna prilika da se unapredi rad gimnazije, a donacija od trideset računara olakšaće podučavanje i prenošenje znanja đacima.

Poziv se odnosio na sve koji kroz inovacije i ideje žele da unaprede obrazovanje i vaspitanje, na sve koji se bave obrazovnim inicijativama, poput edukativnih hubova, udruženja, pokreta ili grupa građana.

Profesorka Nikolić i njen tim biće zaduženi za implementaciju projekta "Savremeni kutak".

O PROJEKTU

Škola bi tebalo da predstavlja mesto za sticanje novih znanja i sazrevanje, no mnogo puta potišteni od suvoparnih časova i monotonog učenja gubimo želju za svojim interesovanjima, pa je predlog našeg projekta savremeni (digitalni) kutak za učenike koji bi istim pruzio mogucnost za odmor, druženje i učenje. Jednu od aktuelnih tema našeg društva predstavlja unapređenje obrazovanja dece. Škola bi tokom pet radnih dana u sedmici trebalo da predstavlja mesto gde bi učenici mogli da provode vreme sa zadovoljstvom i uživanjem. Ali, zbog nedostatka savremenih učionica, deci koja su rođena u digitalnom dobu ponestaje interesovanja, što dovodi do sve lošijih rezultata i sve lošijeg stanja u našoj zemlji. Zbog toga je i glavni problem digitalizacija istih, jer škola kao zasebna ustanova nema dovoljno sredstava da svojoj deci priušti bolje i kvalitetnije obrazovanje. Svi smo svesni činjenice da se nalazimo u vremenu gde internet predstavlja najpristupačniji i najpraktičniji izvor informacija, upravo iz tog razloga smo došli na ideju da napravimo savremeni kutak za učenike. Pored kompjutera i ostalih digitalnih i savremenih sredstava, kutak bi činile razne društvene i interaktivne igre za poboljšanje intelektualnih sposobnosti naših učenika, te bi oni u prijatnom i pre svega zdravom okruženju birali školu pre ulice i društvenih mreža. Na taj način bi pored navedenih sposobnosti, mladi postali socijalizovaniji, organizovaniji, savesniji i odgovorniji. Škola više ne bi predstavljala samo problem i oblik stresa, već mesto zabave, kreativnosti i druženja - piše u opisu projekta.

Najnovije vesti