Tribina Vremena u Vranju: Rad novinara u javnom interesu za vlast je antidržavni akt VIDEO

Slučaj zazidavanja prozora OK radija u Vranju nelegalnim objektom kockarnice, bio je povod za prvu u seriji tribina Nedeljnika Vreme po Srbiji, s namerom da se u okviru njih razgovara o stanju demokratije.

Osim manjeg broja lokalnih novinara tribini sa temom o lokalnim moćnicima i njihovom uticaju na život i stepen straha među građanima, prisustvovao je samo jedan Vranjanac u svojstvu građanina, i sam se požalivši da je i njegov lokal zazidan od vlasnika jednog ugostiteljskog objekta u centru grada.

Govoreći u okviru tribine, urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm potencirao je da novinare, koji samo rade svoj posao u skladu sa Kodeksom novinara, vlast naziva "odrodima, agentima i stranim plaćenicima".

Tu, po njegovom mišljenju, kreću problemi za predstavnike sedme sile.

"To što bi pojedini novinari da rade u javnom interesu, kroz propagandna glasila prezentuje se kao antidržavni akt.

Zato ne čudi da u Vranju jedan kontraverzni biznismen može da zazida radio stanicu.

Ti problemi su sve izraženiji na lokalnom nivou.

Ljudi u manjim mestima imaju i manju mogućnost da budu anonimni, te su u većoj opasnosti i strahu", konstatovao je Švarm.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, istakao je da su ovakvi slučajevi "proizvod nekažnjivosti i ambijenta u kome su lokalne kabadahije najčešće u nekim vezama sa političarima".

"Devedesetih su pomagane i jačane lokalne inicijative, što proteklih godina nije bio trend, već je dolazilo do njihovih slabljanja.

Red je da sada okrenemo taj proces", kazao je Matić.

On je naglasio da je važno prijavljivati svaki slučaj problema koje imaju novinari.

"Mi smo šokirani onim što se u poslednje vreme dešavalo u Vranju sa slučajem OK radija.

Mi smo na sastancima radne grupi imali konstatacije i iz tužilaštva da je slučajem OK radija državi bačena rukavica u lice.

Početkom sledećeg meseca planiramo da napravimo razgovore sa predstavnicima tužilaštva i policije na lokalnom nivou, da se odlučnije reaguje na slučajeve ugrožavanja novinara i medija", dodao je Matić.

Na tribini je rečeno da se nijedna firma nije javila na konkurs grada Vranja kako bi preuzela rušenje objekta kojim je zazidan prozor OK radija.

Moderator razgovora na tribini u Vranju bio je novinar Vremena Nedim Sejdinović.

Komentari

Vrag je odneo šalu. Postali smo taoci sopstvene države i društva. Kolo vodi polupismen svet . Tajkunizacija je uzela maha. Ušla u sve pore društva.

Prvo srusite Bujanovac,Trnovac,Presevo jer je tamo 100% gradjeno bez dozvola,projekta i ostalih potrebnih dokumentacija.
Nije redno da u jednoj drzavi vaze razliciti zakoni od grada do grada

Najnovije vesti