Tričković u ime grada odao počast Ženama Škotske u Mladenovcu

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković prisustvovao je ceremoniji odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja kod Spomen-česme Crkvenac u Mladenovcu.

Sanitarna misija škotskih žena na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnici savezničkih sanitetskih misija tokom Prvog svetskog rata stali su na stranu srpske vojske i naroda.

Za vreme invazije, povlačenja i tokom kasnijih ratnih operacija na teritoriji Srbije lekari i sestre u sastavu sanitetskih misija, pre svega članice škotskih ženskih bolnica, delovali su disciplinovano i efikasno.

Od samog početka invazije britanske bolnice u Mladenovcu, Lazarevcu i Valjevu našle su se skoro na liniji fronta i u teškim uslovima nastavile su da primaju ranjenike čiji je broj iz dana u dan bio sve veći.

U toku samo desetak dana primile su i lečile oko deset hiljada ranjenika.

Spomen česma podignuta je septembra 1915. godine u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i hrabrim Škotlanđankama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu.

Podsećanja radi, po naređenju vrha Srpskog vojnog saniteta jedinica "Žena Škotske" došla je i u Vranje tačno pre sto godina i tzv. Gornju kasarnu u Vranju pretvorila u bolnicu.

Ta bolnica bila je opremeljena kao bilo koja bolnica u to vreme u Velikoj Britaniji.

Bolnice u to vreme na širem području nije bilo od Skoplja do Niša, a posao su doborovoljke obavljale iz plemenitih pobuda i volonterski.

Škotska lekarka Izabel Emsli Haton, koja je u Vranje došla 1918. godine sa grupom medicinskih sestara iz Australije, za godinu dana izlečila je više stotina bolesnika i postavila osnove zdravstvene zaštite.

Venac na Spomen - česmu Crkvenac u ime grada Vranja položio je predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Najnovije vesti