Počast Ženama Škotske: Snaga ljubavi, volje i solidarnosti FOTO

Kraj spomenika podignutog u čast "Žena Škotske", ispred Doma zdravlja u Vranju, odata je počast heroinama koje su lečile srpske vojnike tokom Prvog svetskog rata 1918. godine.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potencirao je "požrtvovanost i humanost pripadnica misije Bolnice žene Škotske koje su tih godina lečile ne samo ranjene vojnike, već i lokalno stanovništvo".

- Ne zaboravljamo svu požrtvovanost i doprinos savezničkih sanitetskih misija, koje su svojim životima branile živote naših predaka.

Njihova borba, iako vođena bez oružja, bila je neustrašiva.

Podvizi kompletnog osoblja jedinice "Amerika", svetla je priča snage ljubavi, volje i solidarnosti naroda udaljenih kontinenata - istakao je Milenković.

Direktorka Doma zdravlja u Vranju Jadranka Ajanović podsetila je na značaj i veličinu volonterskog rada doktorke Izabel Emsli Haton i njenih koleginica.

Na spomenik Žena Škotske vence su položili funkcioneri grada Vranja, delegacija opštine Mladenovac, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, boračkih organizacija, Zdravstvenog centra Vranje i Medicinske škole koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

Podsećanja radi, po naređenju vrha Srpskog vojnog saniteta jedinica "Žena Škotske" došla je u Vranje tačno pre sto godina i tzv. Gornju kasarnu u Vranju pretvorila u bolnicu.

Ta bolnica bila je opremeljena kao bilo koja bolnica u to vreme u Velikoj Britaniji.

Bolnice u to vreme na širem području nije bilo od Skoplja do Niša, a posao su doborovoljke obavljale iz plemenitih pobuda i volonterski.

Škotska lekarka Izabel Emsli Haton, koja je u Vranje došla 1918. godine sa grupom medicinskih sestara iz Australije, za godinu dana izlečila je više stotina bolesnika i postavila osnove zdravstvene zaštite.

Izabel Emsli Haton

Izabel Emsli Haton u leto 1918. godine imenovana je za glavnog bolničkog oficira i prekomandovana je sa Solunskog fronta u Vranje. Došla je sa još pedesetak doktora i sestara. Radila je na lečenju vojnika, ali i civilnog stanovništva u Vranju. U gradu su u to vreme harali pegavi tifus i španska groznica. Izabel Haton je postavila osnove zdravstvene zaštite u Vranju. Ostala je do oktobra 1919. i pomogla je u osnivanju lokalne civilne bolnice za koju je ostavila opremu i hirurške instrumente. Svoj ratni angažman je završila na komandnoj poziciji u jedinici stacioniranoj u Beogradu godine 1920.

Najnovije vesti