Treći ekološki protest u Vranju: Rio Tinto nije jedini problem koji imamo FOTO/VIDEO

Iako iz Policijske uprave Vranje nije dobijeno odorenje za održavanje javnog skupa, u subotu su u Vranju, na Trgu Staniše Stošića, protestvovali aktivisti dve organizacije - Kreni promeni i Skupština slobodne Srbije.

Dragan Antić, profesor vranjske gimnazije, kazao je govoreći ispred Skupštine slobodne Srbije pred tridesetak okupljenih, da je njegova misija u vezi sa ovim protestima "završena".

"Razbili smo strah kod ljudi i zato se povlačim iz organizacije budućih protesta.

Ima sposobnijih i pametnijih od mene za taj posao.

Vraćam se svom poslu u vranjskoj gimnaziji, poslu koji obožavam i koji me ispunjava.

Vraćam se planinama i promociji naših lepota, možda će neko nekad prepoznati taj potencijal za razvoj", rekao je Antić u prisustvu par desetina građana.

On je dodao da mu je najveća satisfkacija to što su mu mnogi đaci poslednjih dana prišli, stisnuli ruku i rekli "bravo profesore".

"Iza mene stoje generacije učenika i roditelja, stojim pred njima čista obraza i srca, kao i pred Bogom.

Poručujem sledeće, smešna su saopštenja partije i bratije, kažu da ovo više nije ekološki protest.

Poručujem im Rio tinto, marš iz Srbije, ovo je samo mala pobeda.

Konačna pobeda biće kad otklonimo kancer Srbije, organizovanu kriminalnu grupu koja vlada Srbijom", rekao je Antić, podigao jaknu i pozirao novinarima sa aplikacijom na majci.

Na protestu za očuvanje zdrave životne sredine u Srbiji na Trgu Staniše Stošića naglašeno je da iz Policijske uprave Vranje nisu dozvolili protestno okupljanje dokumentom koji je potpisao načelnik PU Vranje Igor Živković.

Govoreći ispred udruženja Kreni promeni učiteljica iz Vranja Dragana Đorđević rekla je da demonstranti, ukoliko su sinhronizovani i imaju isti cilj, mogu mnogo toga da urade.

"Rio Tinto nije jedini problem koji imamo, Srbija krvari na sve strane.

Mi rudnike nećemo, to neka svima bude jasno.

Ekološka svest u Srbiji nam je potrebna više nego ikada i zato je važno da smo se danas ovde okupili i pokazali i drugima da je zdrava Srbija važnija od bilo koje politike.

Ovde na jugu, na potezu Spančevca i Klinovca, žele da otvore rudnik.

Ja ne želim, a verujem ni vi, da sa svoje terase gledam rudnike i jalovišta, već želim kao i do sada da moj pogled pada na prelepu prirodu", rekla je Đorđević.

Ovo dvoje govornika, koji su se obratili okupljenim građanima, povremeno su prekidani primedbama pojedinih demonstranata, nezadovoljnih što se protest zasniva samo na rečima.

"Ovo li je književno veče, dokle, ćemo da pričamo, gde je blokada da idemo tamo, dosta je priče, gde su dela", bile su njihove primedbe.

Nakon obraćanja novinarima demonstranti su prošetali do zgrade Gradske uprave gde su se kratko zadržali skandirajući "bando lopovska".

Potom su prošetali šetalištem do centra grada gde je protest i okončan.

Predstavnici Skupštine slobodne Srbije rekli su da su u petak predali prijavu za održavanje protesta, ali da je ona "odbijena kao neblagovremena" obaveštenjem koje je potpisao načelnik Policijske uprave Igor Živković.

"Zbog toga danas nije bilo ozvučenja", objasnili su predstavnici ovog udruženja.

U ovom trenutku nije poznato da li će i kada narednog vikenda biti protestnog okupljanja u Vranju, ali je takva mogućnost otvorena, rekli su organizatori.

Najnovije vesti