Tončev: Sud rekao svoje, spremam novu tužbu protiv Antića

Novica Tončev, donedavno prvi čovek Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije (FS RIS), koji je zvanično suspendovan odlukom Disciplinske komisije FSS, dostavio je redakciji Sport kluba kopiju presude Višeg suda u Vranju, kojom je „dobio“ spor sa Draganom Antićem Reckom, bivšim trenerom i predsednikom FK Dinamo Vranje.

"Ovo je moj odgovor.

Advokati već spremaju novu tužbu, a imam još dve u procesu“, konstatovao je Tončev u izjavi Sport klubu.

Viši sud u Vranju presudio je 18. marta da Dragan Antić „zbog povrede časti i ugleda“ mora da isplati Novici Tončevu 200.000, a njegovom sinu Stanislavu 150.000 dinara.

„Svedoci Goran Ristić, Miloš Antić, Predrag Stokić i Nikola Stojanović posvedočili su da su tokom 2012. bili u Radniku iz Surdulice, da su Goran i Nikola igrali, a Predrag bio sekretar, te da je prilikom utakmice Radnik – Sloga Despotovac, 2012, kada je trener bio Dragan Antić, na kraju prvog poluvremena i rezultata 4:0, svedok Predrag tuženom preneo da je tužilac Novica poručio da više ne daju golove, a da se tuženi na to nije obazirao i nije poslušao, te je na kraju rezultat bio 7:1, u korist kluba iz Surdulice i nakon te utakmice tuženi više nije bio trener Radnika.

Prvostepeni sud utvrdio je da je tuženi izneo niz neistinitih tvrdnji na račun tužilaca, kojim se vređaju čast i ugled, označavajući tužioce u sredstvima javnog informisanja kao glavne krivce za ispadanje Dinama iz Super lige, "nazivajući tužioce lopovima i prevarantima, govoreći da su isti karcinom srpskog fudbala, da su uništili srpski fudbal i da se fudbal u Srbiji igra da bi familija Tončev mogla na klađenju da uzima ogromne svote novca, da isti žive od klađenje i kladionica, a da tužilac Stanislav od transfera svakog igrača uzima 20 odsto za sebe“, konstatovano je u konačnoj izreci presude Višeg suda u Vranju.

Presudu je potpisala predsednik veća, sudija Miroslava Ristić.

„Imajući u vidu okolnosti slučaja, značaj povređenog dobra i cilj kojem služi naknada nematerijalne štete, te da su neistinite tvrdnje i uvrede izrečene na raznim konferencijama i štampanim medijima, sa čijom sadržinom je mogao da se upozna veći broj lica i da iznete tvrdnje za tužioce jesu uvredljivog i pogrdnog sadržaja, Viši sud pravilnom primenom materijalnog prava nalazi da iznos od 200.000 dinara predstavlja pravičnu novčanu naknadu zbog povrede časti i ugleda tužioca Novice, a iznos od 150.000 dinara, zbog povrede časti i ugleda tužioca Stanislava.

Sud je prilikom utvrđivanja visine štete imao u vidu da je tužilac Novica u vreme iznošenja neistinitih tvrdnji bio narodni poslanik i poznat široj javnosti, te je iz istog razloga dosuđen veći iznos naknade štete od iznosa dosuđenog tužiocu Stanislavu“, piše u obrazloženju odluke Višeg suda u Vranju, od 18. marta 2022.

Podsećanja radi, Dragan Antić Recko još jednom je pre nekoliko dana ustalasao fudbalsku Srbiju, upirući prstom i prozivajući Novicu Tončeva i članove njegove familije da navodno stoje iza raznih nepodopština u srpskom fudbalu.

Najnovije vesti