Tončev položio cveće na spomenik stradalima u NATO bombardovanju

Vranje/Sudrulica - Ministar Novica Tončev položio je cveće na spomenih stradalima u rodnoj Surdulici, povodom 22. godišnjice od NATO bombardovanja.

Odajući počast poginulima i prisećajući se žrtava NATO agresije na Srbiju 1999. ministar Tončev je podsetio da "danas obeležavamo, ali se svakoga dana sećamo stravičnog zločina koji je naša zemlja doživela i preživela pre 22 godine, a koji je odneo nekoliko hiljada života".

- Nemilosrdna akcija NATO alijanse razorila je srpske gradove i sela, uništila puteve, fabrike, mostove i pruge.

Za 78 dana bombardovanja stradala je infrastruktura Srbije, spaljena su energetska postrojenja, ali i bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole i spomenici kulture.

Surdulica je tokom NATO agresije podnela najveće ljudske žrtve u odnosu na broj stanovnika sa 34 poginula i pretrpela ogromnu materijalnu štetu - kazao je Tončev.

On je dodao da je bombardovana osnovna škola, sanatorijum za tuberkulozne bolesnike, starački dom, dva paviljona u centru za izbeglice, vodovod, stambene zgrade, privatne kuće..."

- Nikada ne smemo da zaboravimo stradanje i nikada ne možemo da oprostimo nevine žrtve.

Ono što kao narod i država moramo i možemo jeste da budemo još bolji i odlučniji u nameri da pokažemo da znamo da volimo i čuvamo našu Srbiju, da je gradimo, unapređujemo obrazovanje i unapređujemo državu svaki dan.

Srbija je ponosna zemlja koja svoje teško nasleđe iz prošlosti danas pretvara u prednost za budućnost – istakao je ministar Tončev .

Najnovije vesti