Tončev nakon suspenzije: Priznajem grešku, ali sankcija je mimo propisa

Vranje/Beograd - Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije (FSS) kaznila je Novicu Tončeva zabranom rada u fudbalu u trajanju od devet meseci, javlja Sport klub.

Istovetna sankcija u vidu zabrane angažovanja u najpopularnijem sportu, samo na šest meseci, odmerena je predsedniku FK Radnik u Surdulici Stanislavu Tončevu.

Novica Tončev oglasio se nakon izrečene suspenzije, a saopštenje FSS prenosimo u celosti.

"Odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije je neosnovana i skandalozna i protiv ove odluke ću podneti žalbu.

Ovo mi je prva disciplinska kazna, ali i prijava u sportu, i vrlo mi je neprijatno da se kao odgovoran građanin i sportski radnik već 25 godina nalazim u situaciji da odgovaram na iskonstruisane disciplinske postupke.

Suspendovan sam i kažnjen po članu 54 zbog ulaska u svlačionicu FK Radnik, a ulazak u svlačionicu nije predviđen kao prekršaj nijednim članom u disciplinskom Pravilniku u čijem sam kreiranju učestvovao kao predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, a pogotovo ne članom 54 Disciplinskim pravilnikom FSS propisane su različite disciplinske sankcije u rasponu od opomene (za najlakše) do zabrane vršenja funkcije (za najteže).

Čak je i kod izvršenja najtežih disciplinskih prekršaja disciplinskom organu ostavljena mogućnost disciplinskog kažnjavanja zabrane vršenja funkcije od tri do 12 meseci.

Iz dostavljene prvostepene odluke kažnjen sam za disciplinski prekršaj najteže vrste, i za isti mi je izrečena drakonska disciplinska sankcija.

Ovakve kazne dobijaju se za ozbiljne prekršaje koji su jasno definisani, kao što je napad na službena lica rukama, napad tvrdim predmetom i nanošenje povreda, pretnje nanošenjem telesnih povreda njima ili članovima njihove porodice, pljuvanje i vređanje.

Napomenuo bih da se u medijima pojavio i snimak iz VAR sobe iz kog se jasno vidi da je istina sve ono što sam govorio o dešavanjima u svlačionici.

Vidi se i čuje da nikakvih pretnji niti psovki nije bilo sa moje strane.

Priznajem da je moja greška što sam ušao u svlačionicu i da, zbog toga, treba da odgovaram srazmerno težini povrede po Pravilniku, ali nikako za ono što mi se stavlja na teret posebno sada kada je obelodanjen i snimak koji potvrđuje istinitost onoga što sam govorio.

Nečuveno je i to što je moja suspenzija nastupila momentalno i bez izricanja kazne.

Podsećam da je nedavno za slične prekršaje pojedinim fudbalskim radnicima (Nedeljko Ostojić – Budućnost, Dobanovci, Veljko Radulović – Zlatibor, Mrkela, Lazetić i dr.) izrečena novčana kazna, a protiv mene po hitnom postupku doneta Odluku o suspenziji.

Ozbiljni prekršaji nisu imali ovako rigorozne kazne, ali Disciplinska komisija ovde ne odlučuje po Pravilniku, već po nečijim nalozima.

Protiv mene se nikada nisu vodili disciplinski postupci, poznato je da nisam konfliktna ličnost i zbog svega smatram da ovaj postupak nije proistekao kao posledica dešavanja u poluvremenu utakmice Radnik – TSC, već je ciljano osmišljen s namerom da budem isključen iz svih aktivnosti u FSS, kao i da se moj dosadašnji angažman medijski diskredituje.

Da budem iskren, ovo sam mogao da očekujem, s obzirom na način na koji je doneta odluka o mojoj suspenziji (suspendovan sam, a da mi prethodno nije pružena mogućnost da se izjasnim o prekršaju koji mi je stavljen na teret).

Namera mi je da u pravnoj borbi dokažem da nisam počinio prekršaj koji mi se stavlja na teret, a iz koje ću u svakom smislu izaći spremniji da se još odlučnije borim i zalažem za promene na svim nivoima u FSS, sa ciljem da se u rad organa FSS-a uključe stručni i kompetentni ljudi koji će postupke voditi na takav način da se isključi svaki vid arbitrabilnosti i postupanja po nalozima pojedinih lica iz senke fudbalske organizacije", navodi u saopštenju Novica Tončev.

Podsećanja radi, Disciplinska komisija FSS pokrenula je postupak protiv Novice i Stanislava Tončeva zbog toga što su u poluvremenu utakmice Radnik - TSC, koja je odigrana krajem novembra 2021. u Surdulici, navodno ušli u sudijsku svlačionicu kako bi se "raspravljali sa sudijama" o navodnim greškama tokom prvog poluvremena te utakmice.

Najnovije vesti