Tiodorović: Zatvorićemo škole i fakultete ako bude više od 500 zaraženih dnevno

Vranje - Treći talas korone je u toku i ako se ne budu poštovale protivepidemijske mere za dve nedelje biće više od 500 obolelih dnevno, izjavio je u ponedeljak epidemiolog Branislav Tiodorović.

- Kad se pređe ta brojka, moguće je da će biti odlučeno da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn - kazao je Tiodorović.

Kako prenosi Nova S, on je rekao da će ova nedelja biti veliki test i da će se videti da li apeli imaju uspeha.

- Za mene je prijatno iznenađenje što se u Nišu u prethodna dva-tri dana, kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju radnog vremena do 23 sata.

Ako i u Beogradu bude kako valja onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno - rekao je Tiodorović.

Ako u Beogradu kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, ne bude shvaćeno koliko je situacija ozbiljna, biće, kaže Tiodorović, najmanje 300-400 novih slučajeva.

Na pitanje koja je strategija da se ne dođe do 500 slučajeva dnevno, epidemiolog je kazao "da je jedini izlaz da se napravi dobar uvid u svaku lokalnu zajednicu i da se ne može u celoj državi ići s još jačim pooštravanjem mera ako se razbuktavanje dešava u najvećim gradovima i nekim sredinama koje neće da shvate koliko je situacija ozbiljna".

Govoreći o merama on je rekao da se odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i smanjenje okupljanja sa 30 osoba na pet.

- Ne treba uvoditi policijski čas već potpuno zatvoriti kafiće, restorane, a prodavnice, snabdevanje hranom i apoteke treba da ostanu da rade.

Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati.

Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije - zaključio je na kraju Tiodorović šta bi moglo da se dogodi i ponavlja da ne moraju svi da plaćaju zbog neodgovornog ponašanja nekih.

Najnovije vesti