Tiodorović za vakcinaciju od 1. oktobra: Ne smemo dozvoliti sudar gripa i korone

Vranje - Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne od 1. oktobra.

On je naveo da je to potrebno "kako bi se izbegao sudar sa virusom korona", što se, kako je ukazao, "desilo u Italiji u martu ove godine".

On je za TV Palma plus kazao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe sa oslabljenim imunitetom, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

- To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra.

Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do "miksanja" ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu.

To bi bilo strašno - rekao je Tiodorović.

POVRATAK U DRŽAVU ZA SRBE BEZ TESTIRANJA

Tiodorović je za RTS izjavio da državljanima Srbije "neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije", ali da bi "bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje". On je dodao da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

- Pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste, koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Verovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo verovatno imati potpuno otvorena vrata - kazao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

- Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati - i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Кao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, prihvate isti princip, a to je otvaranje prepreke za ulazak u Crnu Goru - rekao je Tiodorović.

Najnovije vesti