Tiodorović u Vranju: Priča o slabljenju virusa pokazala se kao netačna

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da u Vranju "uglavnom oboljevaju mladi" i izneo podatak da je "čak 75 odsto pacijenata starosti od 25 do 64 godine".

Kako javlja Tanjug, on je, prilikom posete Vranju, naglasio da takvo stanje stvari "pokazuje da je virus tu, da su i mladi osetljivi i podložni infekciji" i dodao da se "priča o slabljenju virusa pokazala kao netačna".

- To se vidi po bolesnicima i po težim kliničkim slikama.

S druge strane, ako se donete mere sprovode, naročito nošenje maski, mi tu situaciju možemo staviti pod kontorolu - kazao je Tiodorović.

Epidemiološku situaciju u Vranju nazvao je "nepovoljnom", ali i sutuacijom "pod kontrolom".

On je naveo da je "moguće uvođenje novih mera u Beogradu i ostalim gradovima" koji imaju veliki broj zaraženih virusom korona, "ako broj zaraženih nastavi da raste".

Tiodrović je napomenuo da se uvođenje vanredne situacije zbog pogoršanja epidemiološke situacije u narednim danima "može očekivati u Užicu i u još nekim gradovima u Šumadiji".

- Moram da objasnim da vanredna situacija nije isto što i vanredno stanje, nema zatvaranja, nema policijskog časa, jer nema opravdanja da se tako nešto uvede - rekao je Tiodorović.

On je dodao da je zbog trenutne epidemiološke situacije moguće da mere koje propiše Vlada Srbije uključe i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Tiodrović je rekao da će se u narednih pet do sedam dana nadgledati da li trenutne mere daju rezultate i dodaje da ako sve bude u redu, da "za nove mere neće biti potrebe".

Za sada je vanredna situacija proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju.

PIK EPIDEMIJE ZA PET, ŠEST DANA

Pravi pik epidemije u Srbiji ćemo imati tek za pet ili šest dana, jer je potrebno da prođe vreme od svih utakmica, rođendana i proslava koje su se dešavale, ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS.

- Trenutno je teška i specifična situacija u Vranju, gde su zbrinuto 83 pacijenta sa ozbiljnom pneumonijom, ali se primenjuju sve neophodne mere i zdravstveni sistem je uz pomoć kolega iz Niša dobro organizovan - istakao je Tiodorović.

U COVID ambulantu i na testiranje treba da se javljaju "samo oni koji imaju simptome".

- Čini mi se da se negde javljaju nepotrebne gužve - ocenio je on.

Najnovije vesti