Tiodorović u Vranju: Bolje je, ali opasnost nije prošla VIDEO

Epidemiloška situacija u Vranju je bolja nego pre izvesnog vremena kada sam dolazio; nesigurna je još uvek, ali je pod kontrolom, izjavio je u sredu u Vranju epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović.

- Nije prošla opasnost od širenja infekcije, virus je još uvek tu i stanovništvo se mora ponašati prema uputstvima kriznog štaba koja su data ranije.

Zdravstveni sistem u Vranju je uspeo da izdrži veliki pritisak i u tom smislu im se može čestitati što su odoleli i uspeli da funkcionišu u najtežim okolnostima, čak i u situaciji kada su bili gotovo potpuno puni bolnički kapaciteti - rekao je Tiodorović.

Osvrćući se na situaciju u Preševu i Bujanovcu, on je zamerio što se "deo stanovništva leči kod kuće".

- A, potom se sa teškom kliničkom slikom javljaju u bolnice.

Takve su pacijente u prethodnom periodu prihvatali ZC Vranje i KC Niš, ali su oni zbog odugovlačenja i vaninstitucionalnog lečenja imali teške komplikacije, a neki od njih su i preminuli.

U tom smislu sam sa članovima Opštinskog štaba u Bujanovcu apelovao da pacijenti moraju da paze na svoje i tuđe zdravlje, na zdravlje ukućana i kolega i da se moraju na vreme javiti lekaru kako bi bili adekvatno medicinski zbrinuti.

Srbija je otvorena za pomoć bilo kome na svojoj teritoriji, ma koje nacije ili vere bio - kazao je Tiodorović.

Gradonačelnik Vranja SLobodan Milenković rekao je da je epidemiloška situacija u gradu znatno povoljnija, ali da nam to "ne daje za pravo da se opustimo".

- Na to nas podseća situacija iz prethodnog perioda.

Mi smo centar regiona, mnogi ljudi i iz okolnih opština se ovde leči i moramo biti obazrivi.

Povoljno je da imamo sve manji pritisak na bolnice i COVID ambulantu i možemo uspešnije da odgovorimo na izazove.

Pozivam sugrađane da i dalje budu savesni i poštuju epidemiološke mere jer je to ključ da izađemo iz ove epidemije na najbezbolniji način - rekao je Milenković.

Najnovije vesti