Tiodorović: Moguće pooštravanje mera u Vranju

Nedelja pred nama doneće povećanje broja zaraženih, ocenio je u nedelju epidemiolog Branislav Tiodorović i najavio da je "moguće da u nekim gradovima, kao što su Vranje, Beograd ili Arilje, dođe do pooštravanja mera".

Tek u nedelji koja je pred nama imaćemo jasniju sliku o broju zaraženih.

Treba očekivati povećanje jer prolazi inkubacioni period od povratka sa zimovanja.

Na to još, nažalost, imamo i ove situacija sa održavanjem žurki po gradu.

Jasno je da nas očekuje jedna nedelja koja će biti značajna po povećanju broja pozitivnih - izjavio je Tiodorović u jutarnjem programu TV Nova S, prenosi Nova.rs.

On ne zamera ljudima što ispraćaju i odaju počast preminulom Đorđu Balaševiću, ali je zamolio sve koji idu na takva okupljanja da nose maske i vode računa o epidemiološkim merama.

Prema njegovoj oceni, rast zaraženih mogao bi da se očekuje među radno aktivnim stanovništvom, kao i mlađom populacijom.

U Srbiji je, kako je istakao, još uvek nepovoljna epidemiološka situacija, a u gradovima kao što je Vranje, Beograd ili Arilje mogla bi da bude i vanredna situacija.

- U Kriznom štabu postoji razmišljanje o pooštravanju mera i skraćivanju radnog vremena posebno ugostiteljskih objekata.

Dobro je što je pooštrena kontrola posebno ugostiteljskih objekata gde se okupljaju ljudi.

Možda ćemo doći i do trenutka da, ako ne u celoj Srbiji, već u nekim gradovima koje smo pominjali, dođe do oštrijih mera, jer je to neophodnost - naglasio je Tiodorović.

On je dodao da Krizni štab odavno zastupa pristup bolje kontrole i nadzora sprovođenja mera.

- Ako budemo dobro sprovodili nadzor i kontrolu nad merama, imaćemo možda bolju situaciju - naglasio je.

Za kolektivni imunitet dva do tri miliona vakcinisanih

Govoreći o rezultatima vakcinacije, on je istakao da Srbija postiže odlične rezultate, ali da je savet epidemiologa da se što više i brže vakciniše.

- Za kolektivni imunitet nam treba dva i po ili tri miliona onih koji su vakcinisani, ne računajući one koji su preboeli, pošto se vakcinisanje savetuje i njima. Ako to uradimo za mesec ili dva onda ćemo moći normalno da letujemo na moru - ocenio je Tiodorović.

Govoreći o stvaranju antitela, Tiodorović je naveo da se kod mlađih ljudi koji imaju zdrav organizam može očekivati da razviju antitela u roku od 15 dana dok kod starijih od 65 godina i onih koji imaju neke popratne bolesti može proći i do mesec dana dok ne razviju antitela.

Najnovije vesti