Tiodorović: Ako bude privatnih proslava žestok talas posle 15. januara

Vranje - Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je u utorak da je zemlja i dalje u teškoj i ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji, zbog čega Novu godinu treba dočekati na drugačiji način.

- Na prvi pogled čini da pada broj zaraženih i hospitalizovanih, ali i dalje je visok broj umrlih.

Ovog puta moramo na drugačiji način dočekati Novu godinu, ne kao što smo navikli - rekao je Tiodorović za TV Prva.

Većina Kriznog štaba je bila za mere koje smo predložili, da nema organizovanog dočeka Nove godine, ali ni reprize.

- Opet ćemo 11. januara procenjivati situaciju, kada ćemo videti hoćemo li popuštati ili pojačavati mere - naglasio je on.

Tiodorović je rekao da će restorani i kafići raditi do 18 sati, a posle praznika se vraćaju na rad do 20 sati.

- Jedino što me plaši, da li će privatne žurke, manje ili veće, možda biti veliki rizik u narednom periodu, upozorio je on i predočio da oni koji prave takva okupljanje treba da znaju da su "možda i oni na redu, a da neće biti mesta u bolnicama".

Posle 15. do 20. januara ćemo imati novi talas, koji neće biti ništa manje žestok nego ovo što smo imali do sada, ukoliko se prave takve žurke - ukazao je Tiodorović.

On je rekao da epidemijska kriva ima tendenciju blagog pada, ali je zabrinjavajuće da je i dalje veliki broj umrlih i to što su bolnice pune.

- Sa vakcinacijom u januaru, možemo u februaru imati broj imunih na niovu od 40 do 50 odsto, čime se približavamo onom broju neophodnom za kolektivni imunitet i verujem da od proleća naš život može početi da liči na onaj pre korona - rekao je Tiodorović i naglasio da će sigurno primiti vakcinu "kada dođe red na njega".

Najnovije vesti