Timu bujanovačke škole drugo mesto na konkursu UNHCR

Vranje - Tim bujanovačke Srednje škole „Sezai Suroi“ osvojio je drugo mesto na zajedničkom projektu UNHCR-a i Ministarstva prosvete U njihovim patikama, koji je u proteklih sedam meseci sprovođen širom Srbije sa temom inkluzije izbeglica.

U obrazloženju se navodi da se ova bujanovačka škola "istakla osmišljavanjem celog niza inkluzivnih aktivnosti, počevši od posete Prihvatnom centru u Preševu, zajedničkog časa sa vršnjacima iz izbegličke populacije do organizovanja izložbe povodom Svetskog dana izbeglica".

Ekipu Sezai Suroi činile su učenice koordinatorke Šejnaze Sabedini, Herolinda Demiri i, sada već studentkinje, Blendina Hiseni i Rina Junuzi, zajedno sa koordinatorkom profesorkom Jelenom Ranđelović.

Profesorka Ranđelović, reagujući na drugu nagradu, rekla je da su tinejdžeri iz devet škola od Sombora do Bujanovca predložili i sproveli projekte u svojim lokalnim zajednicama, "koji u velikoj meri olakšavaju inkluziju izbeglica u nove sredine".

"Nakon analize sprovedenih projekata, žiri je odlučio da drugu nagradu dodeli našoj školi, jer se istakla osmišljavanjem celog niza aktivnosti, počevši od organizovanja lokalne radionice U njihovim patikama, preko organizovanja zajedničkog časa sa vršnjacima srpske, romske i izbegličke populacije...

Potom obeležavanja Međunarodnog dana izbeglica performansom na gradskom trgu u Bujanovcu, pa sve do izrade Priručnika jezičkih situacija koji treba da pomogne prinudno raseljenim ljudima iz Ukrajine", navodi Jelena.

Ona dodaje da su mladi pokazali da, uprkos zabrinjavajućoj statistici porasta ksenofobije, " sa kakvim se izazovima susreću njihovi vršnjaci koji su prinuđeni da napuste svoje domove".

Prvo mesto pripalo je timu Matematičke gimnazije u Beogradu, a treće Gimnaziji Veljko Petrović u Somboru.

M. Tomić

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti