Timea Filep, glumica: Reakcija publike u Vranju bila je jača nego inače

Glumica Timea Filep pojavila su u okviru ovogodišnjih Borinih pozorišnih dana u jednoj od uloga u predstavi Poslednje devojčice, koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović. Reč je o svojevrsnoj modernoj operi.

Sa kakvim ste se izazovima susretali prilikom rada na predstavi „Poslednje devojčice“, pošto je ona svakako drugačija od uobičajenih predstava na koje je publika navikla?

- Najveći izazov je bio sam intenzitet, da sat i po vremena svi budemo u pokretu, da pevamo, plešemo... Postoje fizički jako zahtevne scene, npr. kada se nas tri devojke držimo za tobogane pod određenim uglom kako bi nas publika videla. Svaki deo mišića mora biti zategnut, dok opet moramo uzimati i dovoljno vazduha jer sve vreme pevamo. Ali to je stvar kondicije, jer smo morali da vežbamo do mere da publika ne primeti umor i zadihanost, već lakoću igre.

Vranjska publika je u više navrata tokom igranja aplaudirala. Kako inače doživljavate reakcije publike, ima li tu nečeg ličnog?

- Nema tu ničeg ličnog. Mi smo u Vranju dobili otvorene reakcije, više nego inače, što je iznenađujuće i odlično. Generalno ljudi jako vole ovu predstavu, ali u osamdeset odsto slučajeva publika nemo posmatra od početka do kraja. Pretpostavljam da je u pitanju šok. Mislim da smo u Vranju imali prednost uže scene i isturenosti ka publici, sa odličnim ozvučenjem. Energija koju smo poslali u gledalište jednostavno je prošla i preskočila rampu. Opet, jako smo zadovoljni dobrim reakcijama publike.

Šta za Vas znači gostovanje na 42. Borinim pozorišnim danima u Vranju?

- Presrećna sam što prisustvujemo, sada već svake godine, festivalima. Mnogo putujemo, dobijamo nagrade. Odlazak na festival se uvek čini kao novi izazov, ali pre bih rekla kao novo iskustvo i poznanstvo. Kada kažem poznanstvo, ne mislim samo na poznanstva sa drugim pozorišnim ljudima, nego sa publikom. Dolazak u Vranje za nas predstavlja divno iskustvo. Jako smo zadovoljni i zahvalni na ovako lepom dočeku.

Kakav repertoar gaji pozorište „Kostolanji Deže“ iz Subotice, i koliko je otvoren za mlade autore?

- Apsolutno smo otvoreni za mlade autore. Andraš Urban, kao direktor pozorišta i reditelj, uvek je otvoren za saradnju sa mladim ljudima. Naše pozorište je alternativno i angažovano. Retko kada imamo tekst, jer u većini slučajeva radimo nešto što reditelj ima kao koncept o kome dugo razgovaramo. Naravno, uz uvažavanje naših mišljenja, nakon čega zajedno sa dramaturzima radimo po temi koju je sam reditelj izabrao. Što se samih dramaturga tiče, Andraš Urban ima ljude koji već neko vreme rade sa njim, ali često nam dolaze i gostujući dramaturzi.

(Razgovarao Bojan Tasić)

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...