Tim surduličkih lekara uspešno izveo složenu operaciju karcinoma debelog creva i želuca

Vranje/Surdulica - Tim lekara specijalista Zdravstvenog centra (ZC) u Surdulici sredinom ovog meseca uspešno je izveo veoma složenu hiruršku operaciju karcinoma debelog creva i želuca.

Ovakve operacije rade se u surduličkom zdravstvu uz podršku menadžmenta ZC Surdulica, sa direktorom dr Draganom Kitanovićem na čelu.

Pacijentu Manolčetu S. (1948. godište) je najpre zbog „kolonoskopski verifikovanog karcinoma lijenalne fleksure debelog creva učinjena subtotalna kolektomija“, a kao „uzgredan intraoperativni nalaz konstatovana i neoplazma želuca, te je u istom aktu učinjena resekcija želuca“.

Odstranjena mu je i žučna kesa. Kasnijom PH verifikacijom te promene dokazano je da je reč o malignom tumoru želuca, objašnjavaju surdulički lekari za Vranje News.

„Pomenuta operacija, za sve nas koji radimo na Odeljenju hirurgije u Zdravstvenom centru u Surdulici, predstavljala je veliki i jedinstven profesionalni izazov, koji ćemo dugo pamtiti sa velikim ponosom“, slažu se u izjavi za Vranje News surdulički hirurzi Aleksandar Saša Stanojković, Marija Antić i Dejan Antić.

Dr Stanojković dodaje da je, kako bi se sprečili svi neželjeni ishodi, tim lekara doneo odluku „da u jednom aktu simultano uradi tri operativna zahvata u jednoj operaciji kod ovog pacijenta“.

„Sama operacija trajala je sedam i po sati i posebna specifičnost bila je ta što je celu operaciju uradila jedna ista hirurška i anesteziološka ekipa“, izjavio je za naš portal anesteziolog dr Nikola Gogić, inače Vranjanac.

On je dodao da je bio poseban profesionalni izazov da 74-godišnjeg pacijenta toliko dugo drže u anesteziji i istovremeno obezbede hirurškoj ekipi „sve uslove za izvođenje ovako velike operacije“.

Zahvalio bih se hirurzima, instrumentarima, mojim anestetičarima i ostalim članovima ekipe na velikoj posvećenosti i uspešno urađenoj operaciji“, kazao je za Vranje News dr Gogić.

Direktor ZC Surdulica dr Dragan Kitanović naglašava da se u ovoj ustanovi sve radi u službi i u interesu pacijenata.

"Namera menadžmenta ZC Surdulica je da uvođenjem mogućnosti izvođenja čak i najsloženijih operacija u matičnoj ustanovi izađe u susret građanima, poštedi ih putovanja i troškova koje ovakve operacije iziskuju u većim zdravstvenim ustanovama u Srbiji“, naveo je dr Kitanović.

Komentari

Što spominjete Vranje, Surdulica nema veze s Vranjem, jedino što Vranjanci odlaze da se leče u Surdulicu, koja ima, to se pokazalo, stručnije, savesnije I bolje doktore. Vranje može da uči od Surdulice, šta reći kad dr Gogića nisu uspeli da zadrže u Vranju.

Najnovije vesti