Teodori potrebna podrška za studije na jednom od najprestižnijih univerziteta

Vranje - Bujanovčanki Teodori Stojilković potrebna je pomoć i podrška da bi postala student jednog od najpriznatijeg fakulteta u oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa u Evropi.

Naime, nakon proglašenja za đaka generacije Srednje škole Sveti Sava u Bujanovcu ona je primljena na prestižni Univerzitet "Sciences Po" u Francuskoj.

Dobila je stipendiju "Emile Boutmy" u iznosu od 7.300 evra, ali će joj ipak trebati još jedna stipendija od 3.400 evra, piše portal Bujanovačke.

- Primljena sam na univerzitet koji je po poslednjim istraživanjima rangiran na drugo mesto u svetu u oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa.

Dobila sam drugu najveću stipendiju ovog univerziteta, odnosno najveću za studente koji dolaze iz zemalja van Evropske unije.

Kako su mi rekli, tu stipendiju dobijaju najbolji od najboljih.

Uopšte, za prijem na "Sciences Po" sve petice u srednjoj školi se podrazumevaju, pisma preporuke od profesora, međunarodnih organizacija koja sam zaslužila tokom školovanja i aktivizmom van škole.

Mnogo je kriterijuma koje je trebalo ispuniti, jedan od njih je učešće u razmeni učenika.

Intervju koji sam prošla je poslednji korak, tu se sublimira sve ono što znaš, sve što si radio, način na koji razmišljaš, govoriš, ne možeš da se spremiš za tako nešto, u stvari spremaš se ceo život – rekla je Teodora.

Ona će studirati na kampusu u gradu Rems, sa vršnjacima iz celog sveta.

Studije traju tri godine, s tim što se u poslednjoj godini odvijaju na koledžima poput Harvarda, Oksforda, Jejla, Prinstona, što dovoljno govori o tome gde se zaputila jedna učenica iz Bujanovca.

Nedostajuća suma od 3.400 evra po godini sada je jedina prepreka na tom putu, za samu Teodoru nepremostiva, jer ona i njena porodica jednostavno nemaju mogućnosti da obezbede taj iznos.

- Ostaje da pokušam da obezbedim stipendiju makar za prvu godinu.

U tome se angažovala i direktorka škole Biserka Jović, kojoj sam neizmerno zahvalna na podršci.

Važno mi je da krenem, verujem da bih posle nekog vremena uporedo mogla i da radim tamo, sama obezbedim ostatak novca.

Hrabrosti mi u svakom slučaju ne nedostaje, tako idem kroz život, odvažim se i krenem – dodala je Teodora.

Ona je da posebnu zahvalnost duguje aktivistkinji Mariji Ratković iz Šapca, koja joj je mnogo pomogla da aplicira na "Sciences Po" i svojim prijateljima iz Srbije, ali i iz Amerike, koje je stekla tokom razmene učenika.

-Kad ja nisam, oni su verovali u mene – zaključuje na kraju Teodora.

Kaže da se nada da će neko prepoznati priliku koja joj se ukazala, jer joj se ovih dana ostvaruju snovi, odnosno zapravo ostvaruje ih sama – napornim radom, odricanjem i neospornim talentom.

Treba joj još samo malo da uspe da, kako kaže, "ostavi trag, napravi nešto veliko".

Ako neko to zaslužuje – zaslužuje Teodora.

Najnovije vesti