Televizija Vranje zbog REM-a dva meseca emitovala program bez dozvole

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o izdavanju dozvola za emitovanje regionalnim televizijama i radio stanicama, među njima i Radio televiziji Vranje (RTV), koje su dva meseca, zbog kašnjenja REM-a sa sprovođenjem konkursa, program emitovale bez dozvole.

Na sednici održanoj 8. februara, piše na sajtu REM-a, Savet je doneo odluku o dodeli dozvola TV Vranje, TV Palma plus (Jagodina), TV Most (Novi Sad), Sremska televizija (Šid), TV Santos (Zrenjanin), TV Bor, TV Belle amie (Niš), TV Kruševac, Kopernikus TV Raška, RTV Novi Pazar, TV Kraljevo i TV Pirot.

Na istoj sednici REM je doneo odluku izdavanju dozvola radio stanicama i to za 15 regionalnih radio stanica, jednu za lokalno područje Kučevo (Radio stanica Radio stanica RTV Kučevo), jednu za područje AP Vojvodine (Radio AS FM) i jednu za lokalno područje Šid (Radio Šid).

Podsećanja radi, kako je UNS ranije pisao, zbog kašnjenja REM-a da do kraja sprovede konkurs, više od 10 regionalnih televizija i oko 20 radio stanica koje su ispunile uslove konkursa, program su skoro dva meseca emitovale bez dozvole.

Oni zbog toga nisu imali pravo da učestvuju na medijskim konkursima za projektno sufinansiranje, niti na tenderima i javnim nabavkama.

Ovim emiterima prethodna dozvola za emitovanje istekla je 17. decembra prošle godine.

Konkurs za nove dozvole REM je raspisao još 2. juna 2023. godine.

Emiteri su imali rok do 1. avgusta da se prijave na konkurs, a po Zakonu o elektronskim medijima, REM je od tada imao rok od 15 dana da objavi listu onih koji ispunjavaju uslove konkursa.

Ipak, REM je u Službenom glasniku tu listu objavio tek 29. novembra.

Razgovori sa onima koji ispunjavaju uslove konkursa, odnosno čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku, obavljeni su u decembru, da bi odluka REM-a bila doneta tek na sednici od 8. februara 2024. godine.

Novo kašnjenje

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) raspisalo je konkurs za televizijske dozvole sa rokom prijave do 9. aprila, iako više od 40 televizija u zonama pokrivanja za koje je raspisan konkurs imaju dozvole koje ističu 7. marta. To praktično znači da će sve ove regionalne televizije od 7. marta emitovati program bez dozvole, i to najmanje nekoliko meseci, dok se ne završi konkursna procedura. Na pitanje UNS-a zbog čega je REM toliko zakasnio sa raspisivanjem konkursa, kao i šta će se desiti sa više od 40 regionalnih televizija koje će ostati bez dozvole, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić nije odgovorila. Ni Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) nije do objavljivanja ovog teksta odgovorilo na pitanja UNS-a ima li MIT predlog rešenja situacije za ove medije, kao i da li će oni, s obzirom na datum isteka dozvole, imati pravo da učestvuju na konkursima za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja, kako kod Ministarstva, tako i na lokalu? Konkurs za izdavanje dozvola za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja putem terestričkog digitalnog prenosa raspisan je 9. februara, za zone raspodele Subotica-Sombor (dve dozvole), Vršac (5), Kikinda (2), Crveni čot (5), Rudnik – Crni vrh (10), Ovčar-Tornik (12), Tupižnica (6), Deli Jovan (9), Jastrebac (10), Kopaonik (8), Cer- Maljen (7), Besna Kobila (5), Avala (1) .

Najnovije vesti