Teklas u Vranju: Ako bude biće oročeno i uz subvencije države

Ono što je postojalo kao ideja moglo bi da se pretvori u stvarnost i da kompanija Teklas, koja u Vladičinom Hanu u svojoj fabrici creva za auto industriju zapošljava oko 1.200 radnika, najkasnije u januaru otvori i svoj pogon u Vranju i to u hali zatvorenog Geoksa, piše Danas.

Ovu mogućnost potvrdilo je novinaru Danasa nekoliko izvora sa juga Srbije bliskih Vladi Srbije.

Podsećenja radi, kada je početkom avgusta neslavno okončana priča sa državnim partnerstvom sa italijanskom obućarskom kompanijom Geoks, odmah se kao alternativa pojavio "bajpas" za amortizaciju socijalne bombe u Vranju – mogući projekat sa ulaskom Teklasa u hale na Bunuševcu.

Prema najnovijim informacijama Teklas bi u prvoj fazi u Vranju mogao da zaposli oko 350 radnika.

"Turska kompanija je očigledno strateški sagledavala situaciju u skladu sa svojim poslovnim planovima i plasmanom svojih proizvoda za auto industriju u zemljama EU, najviše u Nemačkoj i Italiji.

Očigledno da su procenili da će u narednom periodu biti veće tražnje pa su se odlučili za pojačanu produkciju otvaranjem nove fabrike u Vranju", navodi izvor Danasa.

Izvesno je da bi i ovaj posao mogao da bude "državno subencionisan, ali je neizvesno sa kojom količinom novca za svako radno mesto".

Prema izvoru našeg lista i ovaj posao bi mogao da "bude oročen u skladu sa poslovnim planovima Teklasa i njegovom pozicijom na tržištu auto industrije u EU i šire".

Za najam prostora Teklasu bili su odmah nakon što je zatvorena fabrika Geoksa zainteresovani u Jumku, koji raspolaže i može da ponudi više hiljada kvadratnih metara slobodnog prostora pod krovom.

Kako sada stvari stoje ta mogućnost je definitivno odbačena, pre svega zbog pozicioniranja samih objekata Jumka na ulazu u Vranje gde kako je procenjeno „ne postoje potpuno optimizirani uslovi za brzi transport robe i pristup šlepera“.

Za sada postoje tehnički problemi u vezi sa samom halom koji bi morali da budu otklonjeni pre svega u pogledu funkcionisanja tehnologije u kojoj se u pojedinim delovima proizvodnje kod Teklasa koriste sumpor i kaučuk.

Nije jasno kako će se hala Geoksa koja je u vlasništvu ove kompanije prevesti na novog vlasnika (Grad Vranje ili Teklas) i da li će dug Geoksa prema Srbiji, ustanovljen odlukom Komisije za dodelu državne pomoći koja je otkrila da je Geoks nezakonito dobio 3,5 miliona evra od države, biti namirena konverzijom vlasništva nad fabrikom na Bunuševcu.

Zarade od 50.000 do 120.000

Oko 1.200 radnika u fabrici Teklasa u Vladičinom Hanu primaju zarade koje se kreću od petsto do hiljadu evra u zavisnosti od radnog mesta. Fabrika radi u tri smene. Za zaposlene iz Vranja obezbeđen je autobuski prevoz. Najteži uslovi rada su u pogonu "autoklav" gde postoje jača isparenja hemijskih supstanci, ali su radnici kako sami tvrde obezbeđeni adekvatnom zaštitnom opremom. Od dolaska u Vladičin Han kompanija Teklas je bila orijentisana na zapošljavanje mahom mlađe rade snage od 28 do 45 godina starosti.

Najnovije vesti