Teže do bugarskog državljanstva od naredne godine

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bugarskom državljanstvu, biće organizovana u decembru, potvrdio je za vranje News Darko Anačkov, predsednik Bugarsko spskog centra (BSC) u Vranju.

On je dodao da bi u toku naredne godine Vranjanci i svi u Srbiji sa bugarskim poreklom mogli da očekuju "novine prilikom apliciranja za bugarsko državljanstvo".

"Jedna od novina biće obavezno poznavanje bugarskog jezika.

Još uvek nije precizirano na koji način će se to proveravati, ali mi kao udruženje zdušno podržavamo ovaj predlog, jer je zaista neprimereno da neko stiče državljanstvo jedne zemlje, a da ne poznaje barem osnove jezika i da nije u stanju da obavi intervju za državljanstvo na bugarskom jeziku", navodi Anačkov za Vranje News.

Primera radi, dodaje, u Mađarskoj je poznavanje mađarskog jezika "jedan od uslova za sticanje državljanstva".

"Moje mišljenje je da je Bugarska mnogo ranije trebalo da definiše striktnije uslove za sticanje državljanstva.

Takođe je precizirano i pitanje oduzimanja bugarskog državljanstva.

Država će oduzimati državljanstvo svima koji ruše ugled Republike Bugarske, državnih institucija i preduzimaju radnje koje su u suprotnosti sa nacionalnim interesima", najavljuje Anačkov.

Razlozi za oduzimanje bugarskog državljanstva biće, takođe, "širenje mržnje prema bugarskom narodu i bugarskim zajednicama u inostranstvu, kao i nepoštovanje državnih simbola".

"Ubeđen sam da će usvajanjem ovakvog zakona biti oduzeta mnoga državljanstva.

Pozdravljam ovaj predlog Republike Bugarske i nadam se da će ugledati svetlost dana", zaključuje Anačkov.

Najnovije vesti