Tasić: Uvećani gotovo svi prihodi grada, suficit u oktobru 30 miliona VIDEO

Do 10. novembra ove godine ostvareni su prihodi i primanja u gradskom budžetu od 2,1 milijardu dinara, izjavio je u četvrtak rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije grada Vranja Nenad Tasić.

On je na konferenciji za medije u sedištu Gradskog odbora SNS-a u Vranju rekao da su u tom periodu tekući prihodi povećani za 390 miliona dinara u odnosu na isti period 2018, dok su izvorni prihodi povećani za 140 miliona dinara, odnosno veći su za 30 odsto u odnosu na isti period lane.

- Uvećanje ovog prihoda prvenstveno je posledica ažuriranja poreske baze koju je grad Vranje sproveo sa švajcarskom vladom i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Prihodi po osnovu zakupa građevinskog zemljišta i stanova, te zauzeća javnih površina takođe su uvećani za oko 30 odsto.

Značajno povećanje imamo i kod prihoda po osnovu doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta koji je lane, za celu godinu iznosio 12 miliona dinara, a sada za deset meseci već imamo naplaćeno 45 miliona.

Kod poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica imamo veću naplatu za 45 miliona u odnosu na isti period 2018.

Kod komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru naplaćeno je 20, a kod poreza na zarade 65 miliona - rekao je Tasić.

Značajne rezultate na prihodnoj strani bužeta "pratilo je odgovorno i disciplinovano ponašanje rukovodstva grada po pitanju rashodne strane budžeta", dodao je Tasić.

- Ovo rukovodstvo nije generisalo dugovanja, već je sve svoje obaveze izmirivalo u roku od 45 dana u skladu sa pravilima koje nameće Centralni registar faktura (CRF).

Posledica toga je da je budžet grada Vranja, prvi put posle dužeg vremena, u avgustu ove godine bio u suficitu od 20 miliona dinara.

U septembru je taj suficit bio 23, a u oktobru blizu 30 miliona - rekao je Tasić.

Najnovije vesti