Talas poskupljenja u Srbiji: Evo koje cene najviše brinu građane

Vranje/Beograd - Iako su cene u trgovinama i usluge ovog aprila u poređenju sa istim mesecom prošle godine veće u proseku za 9,6 odsto, subjektivni osećaj potrošača je da se one svakodnevno penju u spiralu inflacije, piše Danas.

Ni tih 9,6 odsto nije malo, a to što građani osećaju kao veliki pritisak je činjenica da prosek vuku proizvodi i usluge kojih ne mogu da se odreknu - hrane, prevoza, održavanje stanova…

Najugroženiji će biti oni sa manjim i prosečnim primanjima, gde je udeo potrošnje upravo ovih grupa roba i usluga bio najdominantniji i gotovo da nema priostora za rast koji diktiraju poskupljenja.

Tako su u kategoriji hrane, najveći rast imale cene kafe i čajeva - 24,5 odsto su skuplji, a rastom od 23,7 odsto u stopu ih prati povrće.

Meso, koje je talas poskupljenja uhvatio još na kraju 2020, postalo je nedostupnije jer su cene uvećane za 19,5 odsto u odnosu na april prošle godine.

Ulja i masti plaćamo 17,6 skuplje više nego lane, hleb i žitarice 13,6 a za mleko, sir i jaja izdvajamo 12 odsto više para.

Generalno, hrana je skuplja 16, a bezalkoholna pića 14,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Troškovi stanovanja, koji takođe spadaju u kategoriju onih koje je nemoguće izbeći ili smanjiti, veći su za oko 6 procenata, što na prvi pogled samo ne deluje alarmantno.

Međutim, prosek vuče to što su održavanje i popravka u stanovima skuplji za 16,2 procenta, cene materijala potrebnog za to veće su za 17,8; usluge održavanja za 14,8 odsto, komunalije i električna energija su ostali na istom, ali se ne zna do kada će ostati tako jer se uveliko najavljuju nove cene struje i grejanja dok statistika već beleži rast cena čvrstog ogreva od 18 procenata.

Na tržištu su, međutim, već sada cene uglja više za preko 80 odsto dok su ogrevno drvo i pelet skuplji od 30 do 50 procenata.

I u sektoru transporta, za gorivo se izdvaja skoro petina novca više nego prošlog aprila, a za 16,5 odsto skuplje je održavanje pa je za korišćenje i održavanje automobila potrebno 16,5 odsto više novca.

To je uticalo i na drumski prevoz putnika, skuplji je za 5,6 odsto dok se cene železničkog i avionskog prevoza, prema podacima statistike, nisu menjale.

Drastično su poskupele novine i časopisi, čak 36 odsto.

U kategoriji zdravlja, najveći rast beleže cene stomatoloških usluga, 11,8 odsto.

Ugostiteljske usluge skuplje su za oko 10 procenata

Najnovije vesti