Promovisan ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića

Ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića zapravo je antiratni dnevnik ili antiratni roman, rekao je na promociji u Vranju priređivač knjige, arhivski savetnik u užičkom arhivu dr Aleksandar Savić.

- Oficir je onaj koji u ratu u kritičnim momentima pokaže svoju snagu, i mentalnu i fizičku, Tucović to opisuje u ovoj knjizi - rekao je Savić.

Direktor Istorijskog arhiva u Užicu Željko Marković kazao je da arhiv iz tog grada od 2014. godine nastoji da svake godine objavi dnevnički ili memoarski zapis iz Prvog svetskog rata.

- Jedan od tih je i dnevnički zapis pukovnika Stevana Tucovića.

Dnevnici su stigli u naš arhiv preko našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića, koji ih je još osamdesetih godina prošlog veka, dok je radio u "Književnoj reči", dobio od Tucovićeve porodice iz sela Gostilja, odakle je i Ršumović rodom - ispričao je Marković.

Stevan Tucović rođen je u Gostilju kod Čajetine 27. decembar 1882, a preminuo u Beogradu 1933. godine. Bio je jedan od braće Tucović, oficir Vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata i nosilac dva Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima. Stevan je pisao Ratni dnevnik od 1915. do završetka rata 1918. godine, a posvećen je rano preminuloj supruzi Miri i poginulom bratu Dimitriju. Iz dana u dan, brižljivo, on je beležio sve važnije događaje i borbe koje je srpska vojska vodila pri odstupanju, trudeći se da prenese što verniju sliku srpskog povlačenja i prelaska preko Crne Gore i Albanije. Ono što se malo zna jeste kako je srpska vojska bila tretirana od strane jednog dela crnogorskog stanovništva.

Direktor Istorijskog arhiva u Vranju Borivoje Manasijević kazao je da je pukovnik Stevan Tucović, kao komandant diviziona, septembra 1918, nastupajući od Kajmakčalana prema centralnoj Srbiji, oko male Gospojine bio na pravcu Klinovac - Buštranje - Preobraženje Trebešinje - Vranjska Banja - Surdulica i dalje prema centralnoj Srbiji.

- Dana 22. septembra zatražio je dozvolu od vrhovne komande da svrati u Vranje, poseti svoju suprugu Miru, kojoj je i posvetio ovaj ratni dnevnik.

On je 23. septembra došao kod Arse Stajića u Vranje i video se s Mirom.

U knjizi je opisao da su ga tada svi bledo gledali, začuđeni da je preživeo i da se vratio - rekao je Manasijević.

Odlomke iz knjige čitao je Miša Stojčić.

PROGRAM OBELEŽAVANJA DANA OSLOBOĐENJA

U sredu 3. oktobra u 11 časova u Vranjskoj Banji biće položeni venci i cveće na Spomen ploču palim borcima od 1912. do 1918. godine.

Istog dana, tačno u podne, u svečanoj sali Biblioteke Bora Stanković u Vranju biće otvorena izložba "Narednik Oliv Kelso King", u prisustvu predstavnika Ambasade Australije u Srbiji.

Na dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u četvrtak 4. oktobra, rukovodstvo grada u 9 sati prirediće prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

U 10 časova biće održana svečana sednica Skupštine grada Vranja i dodeljene značke otadžbine osobama koje su dobrovoljno služile vojni rok.

Odavanje pošte i parastos poginulima u Prvom svetskom ratu je u četvrtak u 12 sati kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju.

U 13.30 časova, u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba "Ratni put Moravske divizije 1914-1918", koju organizuju muzeji iz Vranja i Leskovca.

Svečana akademija i dodela povelje "4. oktobar" biće u četvrtak 4. oktobra u 19 časova, u sali Doma vojske u Vranju.

Najnovije vesti