Tabašević gost BKD: Umetnost je na rubovima, kultura joj stavlja povodac FOTO/VIDEO

Borini književni dani u Vranju nastavljeni su u utorak gostovanjem pisca Vladimira Tabaševića, ovenčanog Ninovom nagradom 2018. godine za roman Zablude Svetog Sebastijana.

Prethodni Tabaševićev boravak u Vranju bio je na drugim Borinim književnim danima 2019. godine i tada je povod njegovog gostovanja na otvaranju manifestacije bio upravo pomenuti roman.

Ovog puta u centru pažnje bio je njegov roman Tiho teče Misisipi, tačnije dramatizacija tog dela i postavljanje na scenu Beogradskog dramskog pozorišta u istoimenoj predstavi.

Ovaj roman, ocenila je kritika, ima veoma specifičnu "formu lirske proze koju vode dugačke rečenice, izuzetna produbljenost detalja, vrtoglava igra mašte i vrcavi ples neobuzdanih ideja".

"Kroz taj neobični, uzbudljivi stil pripovedanja, fragmentarno se prostire priča o dečaku Deniju i njegovom odrastanju, gubitku oca, zaljubljivanju...

Linija ličnog narativa se prepliće sa društveno-političkim ogledima o našoj savremenoj istoriji, ratovima, ideologiji".

Ovaj Roman, inače Tabaševićev prvenac, podeljen je na petnaest poglavlja i neka je vrsta svojevrsnog dnevnika u petnaest slika.

"Misisipi zaokružuje priču o jednoj državi, stoleću i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja.

U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko.

Pisac nas uvodi u živote marginalnih, neimenovanih i nevidljivih aktera...

U kraj jednog veka i raspad jednog društva", napisao je u recenziji Bojan Vasić.

Tabašević je na književnoj večeri u Vranju govorio o iskustvu i saradnji sa rediteljem Ivicom Buljanom i glumcima BDP-a u pripremi ovog pozorišnog ostvarenja.

"Sam proces dramatizacije je bio prezanimljiv, zajedno smo sa rediteljem i glumcima čitali moju knjigu iznova i sagledavali najbolje načine za dramatizaciju teksta.

Rad na tome je podrazmevao da mi gomilu nekih svojih najličnijih doživljaja teksta i neke svoje intimne ideje i razloge podelimo i interaktivno ispišemo neku vrstu novog dramskog teksta", kazao je Tabašević u Vranju.

Čak se i sam Tabašević pojavljuje u ovom pozorišnom ostvarenju, na taj način što u jednom momentu u predstavi čita deo svog teksta, što je prava retkost i možda jedinstven slučaj.

"Meni je to bila neka vrsta izazova.

Ali, tokom celog komada je moja funkcija upitna", rekao je Tabašević.

Predstava Tiho teče Misisipi prošle godine je bila jedina beogradska predstava na Sterijinom pozorju i Tabašević kaže da to za njega nije bilo iznenađenje, iako predstava nije prošla najsjajnije na festivalu.

Tabašević je govorio o razlici između kulture i umetnosti.

"Gde je umetnost, tu vrlo često nema konekcije s kulturom.

Kultura je poza i odsustvo strasti prema stvarima, a umetnost se često dešava na rubovima.

Kultura onda dolazi, pa otima to i nameće mu nekakvu auru koja služi da se ljudi upristoje i da im se stave nekakvi ulari", rekao je Tabašević.

Govoreći o tome kako je svoju književnu karijeru započeo kao pesnik, Tabašević je odgovarajući na pitanje moderatorke Valentine Matuško kazao da i danas još uvek piše poeziju.

"Mislim da ne postoji tu bitna razlika između pisanja proze i poezije.

Bavim se jezikom i to tako prihvatam", kazao je.

On je potom govorio o tački dodira sa Borisavom Stankovićem.

Borini književni dani nastaviće se u sredu programom koji predstavlja omaž prof. dr Momčilu Zlatanoviću na programu je trećeg dana manifestacije, takođe od 19 sati.

O nedavno preminulom profesoru Zlatanoviću, njegovom delu i značajnoj zaostavštini govoriće Danijela Popović Nikolić, profesorka na Filozofskom fakultetu u Nišu, Stana Smiljković, penzionisana profesorka Pedagoškog fakulteta u Vranju i Zoran S. Nikolić, urednik Izabranih dela Momčila Zlatanovića.

Organizator programa Borinih književnih dana je Javna biblioteka Bora Stanković, a pokrovitelj Grad Vranje.

Profil

Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak-Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu. Objavio je knjige poezije Koagulum (2010), Tragus (2011), Kundak (2012), Hrvatski kundak (2014). Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: Prostori i figure (Službeni glasnik, 2013), Restart (Dom kulture studentski grad, 2014), Troje (Samizdat, B92, 2016). Njegov prvi roman Tiho teče Misisipi (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu. Roman Pa kao našao se u najužem izboru za Ninovu nagradu (2016), a roman Zabluda Svetog Sebastijana dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman 2018. godine. Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Dobitnik je regionalne nagrade za priču Rat, u okviru Biber festivala i nagrade Mirko Kovač za najbolju knjigu mladog autora. Živi u Beogradu.

Najnovije vesti