Tači: Podelu zagovaraju Radoičićevi prijatelji

"Korigovanja granica će biti, jer niko ne može da osporava moju težnju da pripojimo Kosovu "Preševsku dolinu", dok podele neće biti dok sam ja živ", poručio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Govoreći na Samitu dijaspore u Albaniji on je istakao da o podeli "pričaju prijatelji Radoičića (Milana, p.a), koga je on, kako je rekao, "isterao sa Kosova".

Termin "podela Kosova" nije izgovoren od strane srpskih zvaničnika, dok je, sa druge strane, "razgraničenje" postalo aktuelna tema u srpskoj javnosti ponovo nakon izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je to "jedan od zvaničnih predloga Srbije".

Tokom kampanje "Budućnost Srbije" predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je "Medveđa uvek bila i ostaće deo Srbije".

Tači je u svom govoru na Samitu dijaspore u Albaniji, na kom učestvuje i albanski premijer Edi Rama, rekao da Kosovo ulazi u dijalog sa Srbijom o konačnom sporazumu, koji "treba da obezbedi međusobno priznanje", prenosi RTK2.

- Sada smo u novom pogodnom trenutku kada je Kosovo uz punu podršku SAD i EU angažovano da uđe u konačni dijalog sa Srbijom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum.

Cilj je postići sporazum koji garantuje uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama - rekao je Tači.

Govoreći o razmeni teritorija, Tači je naveo da ta opcija ne sme da se desi, te da "niko ne može da dodirne kilometar teritorije sem preko njega mrtvog".

- Govori se o razmeni teritorija. Ona se nikad neće dogoditi. O tome se govorilo i ranije.

Nijedan kilometer Kosova, ni Trepča, ni Gazivode neće biti u opasnosti dok sam ja živ.

Oni koji govore o podeli Kosova su oni koji su pomogli Miloševiću i prijatelji su Radoičiću koga sam proterao sa Kosova - rekao je Tači, a prenosi Gazeta Express.

Tači: Ideja Balkanske unije je korak unazad

Tači je rekao i da ni pod kojim uslovima i ni po koju cenu neće dozvoliti stvaranje Balkanske unije, čak ni kao ideju.

- Ponavljam da je ideja formiranja neke vrste Balkanske unije zadiranje u naš narod. To je narušavanje evroatlantskih vrednosti i naše orijentacije. Ideja Balkanske unije je korak unazad za našu naciju. Unija Kosova, ali i albanske nacije je unija Evropske unije, NATO i naše večno prijateljstvo sa SAD - poručio je Tači.

Za Tačija pripajanje tri opštine istorijski pravično

- Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimno istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe - kazao je Tači.

Najnovije vesti