SZO: Oko 30 odsto uzoraka COVID-a imalo znakove mutacije

Vranje/Ženeva - Gotovo 30 odsto uzoraka genoma virusa, uzročnika COVID-19, koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), imalo je znakove mutacije, ali nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti, izjavila je predstavnica SZO Sumja Svaminatan, prenosi RTS.

- Mislim da je to dosta rasprostranjeno - rekla je Svaminatan Rojtersu, na marginama konferencije Udruženja novinara u UN u Ženevi.

Ona je precizirala da je SZO do sada prikupila 60.000 uzoraka virusa.

Britanska agencija navodi da su naučnici u istraživačkom centru "Skrips" ovog meseca otkrili da je do aprila u 65 odsto slučajeva bolesti u svetu bilo reči o mutiranom virusu.

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi ćelije čime bi se moglo objasniti zašto se bolest na severu Italije i u Njujorku širila brže nego ranije tokom pandemije, navodi se u pomenutoj studiji.

Rojters podseća da je predstavnica SZO Marija van Kerkov rekla da je mutirani soj virusa identifikovan još u februaru i da je kružio u Evropi i Americi.

Van Kerkov je, međutim, rekla i da "za sada nema dokaza da to vodi težem obliku bolesti".

Jovanović: Nema potvrde da je virus mutirao

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je za RTS da nema potvrde da je virus mutirao, ali da "klinička manifestacija jeste drugačija jer je više mladih koji obolevaju sa lakšim kliničkim slikama". Ona je ponovo apelovala na poštovanje preporuka – nošenje maski, držanje distance i higijenu ruku.

Najnovije vesti