Svetski dan turizma: Mladost, vera, Bora... (FOTO, VIDEO)

Svetski dan turizma predstavlja šansu za podizanje svesti o aktivnom i potencijalnom doprinosu razvoju turizma svakog od nas.

Zato je i cilj Turističke organizacije Vranja da što više ljudi dođe u naš grad i poseti istorijske, kulturne i verske objekte - rekla je na proslavi Svetskog dana turizma direktorka Turističke organizacije (TOV) Vesna Petrović.

Vranje se pridružilo proslavi Svetskog dana turizma kulturnom i duhovnom večeri u Domu Vojske, a u programu su učestvovali najmlađi, učenici osnovnih i srednjih škola.

Episkop vranjski Pahomije kazao je da je ovo veče "jedan od načina da se iznese na videlo sve ono što su nam naši preci ostavili i što nameće obavezu, ako ne možemo da to unapredimo, makar sačuvamo za one koji će posle nas doći".

Studentkinja Pedagoškog fakulteta Danica Mitić kazivala je tekst o Borisavu Stankoviću, koji je zauzeo centralno i veoma važno mesto u ovoj duhovnoj večeri.

Nastupili su i hor Gimnazije Bora Stanković, duet Velina Stamenković (treći razred OŠ Vuk Karadžić) i MIlica Kostić (etnomuzikolog iz Vranja) koje su pevale duhovne pesme, dok je svoju besedu imao Nenad Bojkov, student Duhovne seminarije Belgorod u Ruskoj federaciji.

U saradnji sa Svepravoslavnim društvom Sveti Justin Ćelijski i Vranjski, Tursitička organizacija Vranja organizovala je nagradni likovni i literarni konkurs za učenike srednjih škola sa temom "Moje Vranje, poznaješ li ga"?

Akcenat je bio na verskom turizmu, a cilj da mladi u svojim radovima predstave sve ono što je utemeljeno na duhovnosti i veri, a tiče se Vranja i vranjskog kraja.

Prvo mesto na likovnom konkursu pripalo je Jovani Petrović iz Ekonomsko-trgovinske škole, drugo učenici Gimnazije Bora Stanković Vedrani Gačić, a treće Anastasiji Ristić iz Hemijsko tehnološke škole.

Na literarnom konkursu najbolji je bio rad Mihaele Milenković, drugo mesto pripalo je Nataliji Dimić iz Ekonomsko trgovinske škole, a treće Vedrani Gačić iz Gimnazije.

U žiriju su bili profesorka srpskog jezika Gimnazije Tanja Rusimović, sveštenik Eparhije vranjske otac Siniša Piljanović, slikar Dragan Dejanović i direktorka TOV-a Vesna Petrović.

Najnovije vesti