Svetski dan Roma: Rešiti nagomilane infrastrukturne probleme (FOTO, VIDEO)

Na Svetski dan Roma lokalni aktivisti, predstavnici romskih kanlcelarija i civilnog sektora, izneli su svoje zahteve ka gradu, pre svega za rešavanju infrastrukturnih problema.

Tereza Šainović iz organizacije "Romacted" naglasila je da postoje problemi u naseljima u gradskim zonama koji se odnose na nedostatak vodovodne, kanalizacone i atmosferske mreže i asfaltiranje ulica, i promenu gradskih urbanističkih planova, Detaljnog i Generalnog, radi legalizacije romskih naselja i infrastrukturno rešavanje problema romskih groblja.

- Nakon sastanaka i formiranja lokalne akcione grupe formirana je i Institucionalna radna grupa koju čine predstavnici institucija koje treba da učestvuju u rešavanju ovih problema.

Dosadašnji rezultati na infrastrukturnim pitanjima kažu da je u Gornjoj čaršiji, u Ulici Poljaničkoj, postavljena ulična rasveta, u naselju Raška i Gornjoj čaršiji postavljeni su veliki kontejneri za bacanje smeća, na nekoliko lokacija romskih naselja urađena je deratizacija od strane nadležnih ekipa Zavoda za javno zdravlje.

Takođe, formiran je Penzionerski klub za Rome - rekla je Šainovićeva.

Lokalna samouprava Vranja preduzela je u proteklom periodu konkretne aktivnosti u gotovo svim oblastima kako bi bio poboljšan položaj Roma.

Danas ste uključeni i u projekte koje realizujemo sa međunarodnim organizacijama, a u narednom periodu namera gradskog rukovodstva je da uloži dodatne napore na poboljšanju infrastrukture - kazao je gradski većnik za manjine Dejan Ivanović na okruglom stolu koji je u ponedeljak održan u Vranju povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma.

Učesnici su govorili o temi "Romi u Vranju nekad i sad", a Ivanović se, čestitajući praznik lično i u ime gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, osvrnuo na značaj današnjeg praznika rekavšio da ovaj dan "predstavlja sećanje na Prvi Međunarodni kongres Roma, koji je održan 1971. godine u Londonu.

Na teritoriji grada Vranja, dodao je, prema poslednjem popisu evidentirano je preko 5 odsto Roma.

Govoreći o problemu stanovanja Roma romski aktivista Zvezdan Ramić kazao je za Vranje News da su dva najveća romska naselja na ovom području, Gornja čaršija u Vranju i Ogoš u Vranjskoj banji nelegalzovana.

O obrazovanju Roma govorile su Samanta Pavlović i Kaja Raimović, a o zdravstvenoj situaciji Olivera Kurtić.

Nastupio je Emin Demirović, koji je izveo himnu "Đelem, đelem".

Komentari

Laž i paralaža
Ovi su dobro prostudirali onaj vranjski bestseler laž i paralaža. Ako su oni predstavnici i ako oni najbolje znaju probleme Roma njihovi preci se izvrću po grobovima.

Najnovije vesti