Svetosavska nedelja počeće u subotu, pogledajte program otvaranja

Trideset treća Svetosavska nedelja u Vranju počeće u subotu 21. i trajati do 27. januara, a veći deo programa organizovaće učenici osnovnih i srednjih škola i kulturno-obrazovne ustanove u gradu..

Manifestaciju će po tradiciji otvoriti gradonačelnik Slobodan Milenković, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u subotu u 19 sati.

Nastupiće na otvaranju hor Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Tom prigodom vladika Pahomije održaće prigodnu besedu, najavljuju organzatori.

Nakon ceremonije otvaranja u istom prostoru biće otvorena izložba fotografija Ranohrišćanske grobnice Niša, autora Zorana Radosavljevića.

Drugi dan manifestacije biće u znaku filmske umetnosti, kada će od 17 i 20 sati u vranjskom pozorištu biti prikazan dokumentarni film Lastavice Hristove.

Ulaz na obe projekcije biće besplatan.

Koncert Leskovačkog crkvenog ansambla Branko biće na programu 23. januara od 19 sati u velikoj sali pozorišta, a ulaz za sve zainteresovane biće bespatan.

Dan kasnije, 24. januara od 18.30 sati, u Galeriji Narodnog univerziteta biće otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, a takođe u istom prostoru i izložba radova nastalih na ikonopisačkoj radionici.

Istog dana od 19 sati u kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković biće održana promocija knjige Gazda Gligor, autora Dušana Đorđević, posthumno priređenog i prerađenog izdanja.

U okviru manifestacije, u sredu 25. januara tokom dana biće održani interaktivni susreti pisaca za decu Bojana Ljubenovića i Aleksandra Janjuševića sa učenicima osnovnih škola i predškolcima.

Istog dana od 19 sati u pozorištu će biti priređen i program pod nazivom Učenici Svetom Savi u čast.

Tom prigodom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola Srećni dani i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu proglašeni za najbolje.

Svoj program izvešće učenici OŠ Branislav Nušić iz Rataja.

Dan kasnije pisci za decu Ljubenović i Janjušević nastaviće druženje sa školarcima u školama i mališanima u vrtićima.

U pozorištu će druženje sa decom imati Ljubivoje Ršumović, koji će istog dana od 13 sati prisustvovati i svečanom otvaranju renoviranog Dečjeg odeljenja vranjske Biblioteke.

U četvrtak 26. januara, u velikoj sali pozorišta biće održana Svetosavska akademija, na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručena priznanja i nagrade Sveti Sava za 2022. godinu.

Na sam dan Svetog Save 27. januara, u Sabornom hramu biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola i organizovana proslava Savindana u školama.

Najnovije vesti