Posthumno objavljena drama Gazda Gligor Dušana Đorđevića Dudeta

Drugo, prerađeno izdanje drame Gazda Gligor, autora Dušana Dudeta Đorđevića, pokojnog vranjskog novinara, pisca i aforističara, ugledalo je svetlo dana u izdanju Udruženja književnika Vranja (UKV).

Ovo posthumno izdanje dolazi četiri godine od iznenadne i prerane Đorđevićeve smrti.

Prvi put je štampana 1999. godine.

Žikica Dimitrijević iz UKV-a podseća da je Dušan te godine objavio tri drame jednočinke u svojevrsnoj trilogiji - Gazda Gligor, Božja urotka i Magla.

Radnja Gazda Gligora dešava se početkom XX veka.

Govori o vranjskoj porodici koja postaje "ugledna" zahvaljujući ratnom profiterstvu, a čije je glava Gazda Gligor, čovek iz nižih društvenih slojeva koji je naprasno postao bogat, a čiji uspon i pad posmatramo od početka ka kraju drame.

Dušanova ćerka Milica Mitić, koja se uključila u posthumno objavljivanje ove drame, potencira da je izuzetno ponosna što će se njeno dopunjeno izdanje naći pred čitaocima.

Ona je napisala predgovor i uradila lekturu, kao i za većinu preostalih Dušanovih knjiga - romana, drama i aforizama.

Kako je najavljeno iz UKV-a, planira se da promocija ove knjige bude na jesen.

Profil

Dušan Dude Đorđević (1955 – 2018) bio je novinar, pisac i hroničar starog Vranja. Kao novinar radio je u brojnim nedeljnicima i dnevnicima, a najduže u čuvenim Novinama Vranjskim. Autor je više knjiga među kojima su najpoznatije romani Stočni vagon, Škola za patriote i Živa u grob nesam mogla, knjigu drama pod nazivom Drame, te više izdanja aforizama. Kapitalno delo u elektronskom izdanju pod nazivom Stare vranjske porodice objavio je 2017. Jedan je od osnivača Udruženja književnika Vranja. U karijeri se bavio sportom i sportskim novinarstvom gde je ostavio značajan trag. Kao fudbaler u Vranju je igrao za fudbalske klubove Dinamo, Koštana i Jumko, a jedno vreme za niški Palilulac. Kao sportski novinar radio je kao dopisnik Sporta.

Najnovije vesti