Svečana sednica skupštine povodom Dana oslobođenja: Sloboda je blagoslov

Život u slobodi je blagoslov u kojem svaki pojedinac mora dati doprinos boljitku i nadogradnji svog okruženja, rekao je predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, na svečanooj sednici gradskog parlamenta, povodm Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

"Bugarska okupatorska vojska zauzela je Vranje 22. aprila 1941. godine.

Odmah po dolasku Bugari su počeli sa strahovitim represivnim merama prema stanovništvu.

Uništavali su spomenike, pljačkali, promenili nazive ulica, spaljivali knjige na srpskom i zabranili upotrebu srpskog jezika.

Ubrzo nakon okupacije Vranja, 12. avgusta 1941. godine počelo je formiranje narodnooslobodilačkih odreda.

Vođene su neprekidne borbe za oslobođenje ovog dela Srbije.

Konačno, 7. septembra 1944. godine Vranje je oslobođeno od bugarske okupacije.

Žitelji ovog kraja konačno su dočekali slobodu i život dostojan čoveka", dodao je Tričković u obraćanju odbornicima i gostima svečane sednice.

Naglasio je da je važno se ovaj značajan datum redovno obeležava, "s dužnim poštovanjem i sećanjem na pretke".

"Na nama je da gradimo i unapređujemo svoju državu i društvo i konstantno stremimo razvoju.

Cilj kojem svi moramo težiti je sredina u kojoj vlada harmonija, međusobno uvažavanje i ekonomski rast i razvoj", zaključio je Tričković na svečanoj sednici parlamenta.

Prijem za predstavnike boračkih udruženja

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima priredio je u četvrtak prijem za predstavnike Gradskog odbora SUBNOR-a. Čestitajući godišnjicu podsetio je na važnost negovanja kulture sećanja.

"Sa posebnim poštovanjem negujemo uspomene na naše slavne pretke, koji su izvojevali slobodu. Srbi su slobodarski narod, koji je uvek bio na strani pravde i istine. Svedoci smo da se pojavljuju sile zla i da se teži prekrajanju istorije, što ne smemo dozvoliti", rekao je Milenković, naglašavajući da će lokalna samouprava nastaviti da pruža punu podršku boračkoj organizaciji.

U ime Gradskog odbora SUBNOR-a zahvalio se zamenik predsednika Miroljub Stojčić, koji je istakao da ovo udruženje važi za najorganizovanije. Trenutno ima više od 7.700 članova i da je dogovoreno da se od naredne godine 4. jul, Dan borca, obeležava u Prvoneku.

Najnovije vesti