Susret Kurti - Vučić 18. avgusta u Briselu

Vranje - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastaće se u Briselu 18. avgusta, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

"Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik EU Žozep Borel pozvao obe strane u Brisel, predsednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti prihvatili njegov poziv i doći će u Brisel 18. avgusta“, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, preneo je N1.

Stano je naveo da će srpskog predsednika i kosovskog premijera primiti šef evropske diplomatije Žozep Borel, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako bi zajedno razgovarali "o putu dalje u dijalogu Prištine i Beograda".

Biće ovo prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana.

Poslednji put su se sastali u Briselu u julu 2021. godine.

Od kada je Aljbin Kurti na čelu Vlade Kosova, održana su svega dva susreta na najvišem politčkom nivou.

Oba susreta su protekla sa tenzijama i uz međusobne optužbe.

Zvaničnici EU koji se direktno bave dijalogom su uvek upozoravali da će sazvati novi susret na najvišem političkom nivou jedino kada vide da su strane spremne za napredak u procesu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je početkom ove nedelje Kurtiju i Vučiću uputio poziv za dolazak u Brisel, u u vreme pojačanih tenzija na Kosovu, nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema prelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, vlada je najavila da će odložiti sprovođenje odluka kada se uklone blokade.

Najnovije vesti