Surduličanka treća na konkursu EU PRO

Stanica Ramadanović, učenica Tehničke škole Nikola Tesla u Surdulici, dobitnica je treće nagrade na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2019. godinu

Prva nagrada pripala je Danici Stojanović, učenici Umetničke škole iz Niša, a druga Katarini Stojanović iz leskovačke Gimnazije.

Nagrade najboljima na konkursu, laptop, tablet računare i mobilne telefone, uručile su u utorak na predstavljanju kalendara u Kraljevu, Ana Stanković, predstavnica Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, i Milica Marković Tomić ispred Ministarstva za evropske integracije.

- Vi mladi ste prepoznali prave evropske vrednosti koje su ukorenjene u Srbiji i našoj tradiciji, i u svojim radovima ste pokazali da se Evropska unija može obogatiti i kroz naučni rad i istraživanje, religiju, kulturu, sport, umetnost -rekla je Ana Stanković, predstavnica Delegacije EU čestitajući mladim umetnicima, ali i profesorima koji su motivisali i podržali đake da učestvuju na konkursu "Srbija u EU - Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju".

Ona je dodala da će EU nastaviti da podržava jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, unapređujući uslove života, a samim tim omogućiti mladima bolje uslove za kreativni rad i stvaralaštvo.

- Ovogodišnji kalendar će narednih dvanaest meseci krasiti životni i radni prostor mnogih ljudi koji rade u Delegaciji EU i u institucijama Republike Srbije i podsećaće nas da se investicija u mlade uvek isplati - poručila je Ana Stanković.

Na stranicama kalendara EU PROa za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada nalaze se i radovi Tamare Parezanović iz Čačka, Stefana Stojića iz Raške, Mihajla Tošića i Katarine Živković iz Pirota, Staše Jevremović iz Kruševca, Elizabete Hasani iz Kraljeva, Danke Popadić iz Sjenice, Milice Rajković iz Kragujevca i Helene Stanić iz Priboja.

- Ministarstvo za evropske integracije redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja o orijentaciji građana Srbije o Evropskoj uniji, i kada analiziramo koji su neki od najvećih strahova građana uvek je na prvom mestu strah od gubitka nacionalnog identita.

Dvesta trideset jedan rad, koliko ih je pristiglo na ovoj likovni konkurs, pokazuju upravo suprotno, odnosno da Srbija ulaskom u EU neće izgubiti svoj nacionalni identitet već će upravo time, kao i svojom kulturom i baštinom doprineti Uniji - rekla je Milica Marković Tomić, rukovodilac Grupe za komunikaciju o EU fondovima u Ministarstvu za evropske integracije.

Škola primenjenih umetnosti iz Šapca proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja i radova nagrađena je kompjuterom i projektorom.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Najnovije vesti