Stroga kontrola na prijemnom ispitu u Vranju, bez primedbi supervizora

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Vranju rešavali su test iz matematike, u okviru polaganja male mature, a u vranjskim školama bile su pooštrene kontrole u odnosu na prošlogodišnje polaganje.

Za test iz maternjeg jezika i matematike nije bilo primedbi dežurnih profesora i supervizora.

Na 10 do 12 učenika jedan nastavnik u školskoj sali - holu ili učionici, bio je zadužen za ispravnost postupka.

Osmaci Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj u Vranju testove su polagali u sali srednje Ekonomske škole.

Više je prostora, poštovalo se pravilo udaljenosti klupa, tu su i supervizori.

- Sa njihove strane nije bilo primedbi, ni uočenih nepravilnosti.

Izveštaj supervizora je bio dobar, smatram da je završni ispit u ova dva dana prošao sasvim u redu - kaže Saša Ilić, direktor OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Vranju.

Prethodnih godina su rezultati male mature u desetak škola u Pčinjskom okrugu bili iznad republičkog proseka, pa su ove godine pooštrene mere nadzora.

Dežurali su nastavnici i iz drugih škola.

- Ukazivali smo sa tim direktorima i razgovarali da moraju ozbiljnije da shvate i znaju šta ih očekuje, da sve te učesnike koji su uključeni u sprovođenje završnog ispita motivišemo i edukujemo kako bi to odradili na najbolji mogući način - objašnjava Jovica Stevanović, predsednik Okružne komisije za sprovođenje završnog ispita.

Testovi iz maternjeg jezika i matematike su završeni, osmaci će u sredu polagati kombinovani test.

U srednjim školama u Pčinjskom okrugu je 2.370 mesta, a malu maturu polaže četiri učenika manje.

Novi obrazovni profil je u Medicinskoj školi u Vranju - zdravstveni negovatelj.

Analiza prošlogodišnjih testova u tri školske uprave pokazala je da je, recimo, u Pčinjskom okrugu prosečan broj bodova u spornih 12 škola bio 22,78 od maksimalnih 30, dok je prosek na nivou cele Srbije 17,63 boda.

Nerealno bolje rezultate u tim školama učenici su postigli i u poređenju sa ocenama koje su im zaključene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda.

Ministar Šarčević je prošle godine predložio smenu 28 direktora škola zbog otkrivenih propusta prilikom polaganja završnog ispita male mature, među kojima su bile četiri vranjske škole - Vuk Karadžić, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj i Radoje Domanović.

Ipak, školski odbori nisu postupili po preporuci ministra, jer predlog nije bio obavezujući.

U međuvremenu je promenjen zakon i ministar ima ovlašćenje da sam smenjuje direktore koji se ne pobrinu da završni ispit protekne u skladu sa propisima.

Najnovije vesti