Najstroža kontrola završnog ispita, direktori vranjskih škola pod lupom ministra

Ministarstvo prosvete će na ovogodišnjem završnom ispitu primeniti mere najoštrije kontrole u Vranju, jednom od gradova u kojem je prethodnih godina bilo registrovano najviše nepravilnosti tokom polaganja male mature.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, najavio je da škole u Vranju, Nišu, Bujanovcu, Trgovištu, Surdulici, Vladičinom Hanu, Novom Pazaru i Tutinu treba posebno da povedu računa o disciplini na završnom ispitu, jer će tokom probne mature, sve raspoložive resurse Ministarstva prosvete poslati u ove gradove, gde je lane bilo najviše nepravilnosti i dodao je da će "odgovornost snositi direktori škola".

- U odnosu na prethodne godine, biće izmenjen način određivanja dežurnih nastavnika, tako što će dežurstvo na završnom ispitu obavljati nastavnici iz iste škole.

Na osnovu rezultata praćenja sprovođenja završnog ispita u školama iz ovog uzorka, biće donete odluke o promeni načina dežurstva za narednu godinu - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Analiza prošlogodišnjih testova u tri školske uprave pokazala je da je, recimo, u Pčinjskom okrugu prosečan broj bodova u spornih 12 škola bio 22,78 od maksimalnih 30, dok je prosek na nivou cele Srbije 17,63 boda.

Nerealno bolje rezultate u tim školama učenici su postigli i u poređenju sa ocenama koje su im zaključene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda.

Ministar Šarčević je prošle godine predložio smenu 28 direktora škola zbog otkrivenih propusta prilikom polaganja završnog ispita male mature, među kojima su bile četiri vranjske škole - Vuk Karadžić, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj i Radoje Domanović.

Ipak, školski odbori nisu postupili po preporuci ministra, jer predlog nije bio obavezujući.

U međuvremenu je promenjen zakon i ministar ima ovlašćenje da sam smenjuje direktore koji se ne pobrinu da završni ispit protekne u skladu sa propisima.

Najnovije vesti