Stotinak Vranjanaca na obuci iz civilne zaštite

Obukom iz civilne zaštite u Vranju će biti obuhvaćeno stotinak ljudi, a ova aktivnost predviđena je planom za 2018. godinu.

U Vranju je, s tim u vezi, održan pripremni sastanak o obuci koja je predviđena za članove Štaba za vanredne situacije, poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite.

O ovim pitanjima razgovarali su pomoćnik gradonačelnika Vranja Aleksandar Tomić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Vedran Tašković, Ivan Radivojević, šef Odseka za obuku subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Igor Jovanović, organizator obuke za državnu upravu i lokalne samouprave iz oblasti zaštite i spasavanja.

Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na različite vrste opasnosti koje ugrožavaju ljude, životinje, imovinu, kulturna dobra, životnu sredinu itd.

Ona se organizuje, sprovodi i priprema u mirnodopskim i ratnim uslovima.

Mere i aktivnosti civilne zaštite imaju za cilj zaštitu i spasavanje od elementarnih nepogoda geološkog i meteorološkog karaktera (zemljotresi, odroni, klizišta, jaki vetrovi, grad, magla, suša, mećava), tehničko-tehnoloških katastrofa (jonizujuće zračenje, hemijska kontaminacija, požari, saobraćajne nesreće, nesreće na radu), posledica terorističkih napada, ratnih i drugih velikih nesreća.

Najnovije vesti