Stojmenović: Sankcije Vulinu pokušaj razbijanja Srbije

Aleksandar Vulin je jedini političar koji je uvek, i u svakom trenutku reagovao na planove Prištine i Tirane za stvaranje Velike Albanije", kaže za Vranje News Slavoljub Stojmenović, lider odbora Vulinovog Pokreta socijalista u Vranju.

Na pitanje novinara Vranje News-a da reaguje na stavljanje Vulina na listu osoba koje su pod američkim sankcijama. on smatra da je posredi "politički pritisak na Srbiju".

"Ove sankcije sigurno neće uplašiti Vulina, ni srpski narod.

Spremni smo da istrajemo u očuvanju najvažnijih državnih interesa, pre svega Kosova i Metohije u sastavu Srbije, potom i na vojnoj neutralnosti i održavanju dobrih odnosa sa Rusijom", navodi Stojmenović.

On dodaje da njegovo mišljenje dele članovi Pokreta socijalista u Vranju.

"Kao rodoljubivi građani s ogorčenjem odbacujemo i najoštrije osuđujemo sraman pokušaj razbijanja Srbije.

Stojimo uz Aleksandra Vulina i ideju o stvaranju srpskog sveta", poručuje Stojmenović u izjavi za Vranje News.

On dodaje da se Vulin zalaže za to da "samo ujedinjeni Srbi mogu biti garant da se ujedinjeni Albanci neće širiti na prostore u kojima ne žive".

"Američke sankcije uvedene Aleksandru Vulinu, a od nedavno i Miloradu Dodiku ih označavaju kao najveće borce za slobodu srpskog naroda i svrstavaju na pravu stranu istorije, a svima nama daju snagu i podstrek da zajedno još jače krenemo u borbu za očuvanje jake i moderne države Srbije", zaključuje Stojmenović.

Organizovani kriminal i trgovina narkoticima

Podsećanja radi, direktor BIA i šef Pokreta socijalista Aleksandar Vulin našao se na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umešanost u "organizovani kriminal, trgovinu narkoticima". Kao i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao "platformu za dalji, maligni uticaj u regionu". Kako je saopšteno, danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala „osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033". Aleksandar Vulin je, navodi se u saopštenju, upleten u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“. Vulin je, kako se dodaje, održavao „obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem“, kog su SAD ranije sankcionisale, „pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije“. Navode da su Vulinovi potezi „unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji“. Vulin je, kako se navodi, koristio pozicije koje ima „za ličnu korist“, „uključujući i to da je umešan u lanac trgovine drogom“. „On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu na meti ovih sankcija“, navodi se u objavi na sajtu Ministarstva. Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina pokazuje odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost sve one koji su „angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu, navodi se u objavi ministarstva. ve sankcije imaju za posledicu, kako je navedeno, zamrzavanje imovinu koju Vulin može da ima u SAD, ali podrazumevaju takođe i to da se građanima SAD ali i američkim kompanijama i institucijama, kao i bankama koje posluju u SAD – zabranjuje da obavljaju transakcije sa njim (osim ako nisu odobrene posebnom dozvolom OFAC-a ili izuzete iz odluke). Zabrana se odnosi na davanje bilo kakvih sredstava ili usluga u korist „blokirane“ osobe ili primanje bilo kakvih sredstava ili usluga od nje. Ukoliko bi do toga došlo, finansijske institucije i druga lica koja se bave takvim transakcijama sa sankcionisanom osobom, mogu trpeti sankcije i biće pokrenuti postupci, piše u objavi.

Najnovije vesti