Stojilković: U 2019. planiramo investicije od pola miliona evra

Javno komunalno preduzeće (JKP) Komrad planira je da u 2019. godini investira oko 60 miliona (500.000 evra).

U 2018. godini uspeli smo da uložimo u novu opremu i mehanizaciju oko 40 miliona dinara sopstvenih sredstava, a u 2019. planiramo da, s ciljem uspešne realizacije investicionih zahvata, uzmemo i jedno kreditno zaduženje od oko 60.000 evra - izjavio je direktor preduzeća Momir Stojilković, na sednici Skupštine grada Vranja u sredu.

On je, prezentujući Program rada i finansijski plan za narednu godinu izrazio očekivanje da će preduzeće pozitivno poslovati.

- Cilj nam je da iz godine u godinu budemo bolji i bolji - kazao je Stojilković.

On je najavio dodatne prihode u delatnosti iznošenja i deponovanja smeća.

- Prihode ćemo podići popisom novih korisnika i upodobljavanjem kvadrature za naplatu nakon obavljenog posla naše komisije koja obilazi korisnike kako bi ustanovila stvarnu kvadraturu stambenog i poslovnog prostora koji je u disproporciji sa onim što nam je prijavljeno od korisnika.

U istoj oblasti sproveli smo već javnu nabavku podzemnih kontejnera sa gradom i čekamo bolje dane za njihovo postavljanje.

To će biti novina kod iznošenja smeća; određene su već i lokacije, jedna kod Gimnazije, druga preko puta zgrade Komiteta, treća kod Saborne crkve i četvrta kod OŠ Vuk Karadžić.

Imaćemo deset tzv. polupodzemnih kontejnera, videćemo kako će građani i korisnici to prihvatiti, ali je plan da tokom 2019. nastavimo sa zamenom pocinkovanih kontejnera polupodzemnim - kazao je Stojilković.

JKP Komrad, naglasio je, finansira se isključivo preko pružnja usluga gradu Vranju, građanima i privredi.

Planirani prihodi za 2019. godinu su 304 miliona dinara, sa kamatama 307, a rashodi 296 miliona.

On je dodao da će Dimničarska služba zadržati isti nivo poslovanja i obima posla i u 2019. godini.

- Jedina novina biće uzrokovana novom Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti i moramo tu službu u 2019. godini ustrojiti po toj uredbi.

Radi se o licenciranju ljudi, novoj opremi koja se mora nabaviti i ta služba će biti uređena po tim kriterijumima.

Što se tiče higijene i zelenila, potrudićemo se da ga zadržimo na nivou iz 2018.

To neće biti lako jer ćemo imati manje novca na raspolaganju iz budžeta.

Ove godine smo imali 25 miliona za te delatnosti, a u 2019. ćemo na raspolaganju imati 20 - naglasio je Stojilković.

Šef odborničke grupe opozicionog SDS-a Igor Andonov kazao je da ne sumnja da će pripremljeni Program rada i finansijski plan Komrada u 2019. godini funkcionisti što, po njegovom mišljenju, "nije slučaj sa nekim drugim javnim preduzećima".

ZOOHIGIJENA

Od 1. februara 2019. godine JKP Komrad će ponovo biti nadležno za poslove zoohigijene.

- Spremni smo za taj posao, s tim što ćemo morati opet da našu sistematizaciju prilagodimo tim poslovima, imajući u vidu da smo, kada je bila racionalizacija u preduzeću i smanjenje radnika sa 218 na 202, "ugasili" tu službu.

Sada ćemo morati da ta radna mesta vratimo - rekao je Stojilković.

Odbornik SPS-a Miroljub Stojčić osvrnuo se na najavljenu izgradnju projektno-tehničke dokumentacije (u vrednosti 20 miliona dinara) za drugu fazu deponije Meteris.

- Sećam se da je 2010. godine Progres izradio kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za taj projekat u vrednosti oko 100.000 evra.

Da li znači da taj projekat više ne važi ili ćete ga samo prilagoditi postojećim ekološkim propisima.

Bilo bi dobro da se što pre krene u drugu fazu, jer je prva završena 2002. godine, otkad traje eksploatacija deponije.

Kao drugo, da li se razmišlja o dolasku nekog partnera koji će da radi na eksploataciji već lagerovanog otpada, u smislu reciklaže, jer svi znamo da je to na Zapadu ozbiljna dobit - rekao je Stojčić.

Direktor Komrada Momir Stojilković je na kraju rasprave po ovoj tački dnevnog reda iskoristio priliku da odgovori na sva odbornička pitanja u vezi sa Programom rada preduzeća za 2019. godinu, o čemu više možete čuti i videti u video materijalu koji sledi.

Jedan deo odbornika, tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda vodio je polemiku šta je po poslovniku dozvoljeno, a šta ne i koja su ovlašćenja u okviru jedne odborničke grupe kada je u pitanju ovakva vrsta rasprave.

Najnovije vesti