Stojanović: PCR testovi za Vranjance od sada se šalju Nišu

Direktorka vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Svetlana Stojanović izjavila je da se uzorkovani brisevi za PCR testiranje iz Vranja od petka ne šalju Beograd, već u novootvorenu laboratoriju Vatreno oko u Nišu.

Prema njenim rečima, slanje uzoraka u Niš i skraćivanje samog puta će za ZZJZ biti “znatno olakšanje”, piše Slovodna reč.

- Sigurna sam da ćemo mnogo lakše i brže da dobijamo rezultate i da više neće biti zastoja.

Pogotovo jer je u pitanju nova laboratorija koja će dodatno rasteretiti i ove koje su do sada radile – rekla je Stojanovićeva.

U četvrtak su u Nišu predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo otvorile novu laboratoriju Vatreno oko za testiranje na virus COVID-19 koja će, prema njihovim navodima, dnevno moći da obradi oko 1.000 uzoraka.

Laboratorija je donacija kineske vlade, a na sajtu Vlade Srbije je objavljeno da će od petka primiti prve uzorke za testiranje.

Prema statistici gradskog Kriznog štaba u Vranju prošle nedelje je u Antituberkuloznom dispanzeru (ATD) uzeto 430 briseva za PCR testiranje.

Poslednja informacija iz ZZJZ o rezultatima bila je da je od petka 24. jula do ponedeljka 27. jula u Vranju registrovano još 40 novih slučajeva zaražavanja virusom COVID-19.

Prema rečima direktorke, još uvek nema novih informacija o rezultatima, ali će “odmah obavestiti medije” kada stignu.

Ove nedelje je, od ponedeljka do četvrtka u “kovid” ambulanti ATD u Vranju, uzorkovano još 278 briseva za PCR testiranje.

Najnovije vesti