Stojanović: Bora Stanković u inostranim enciklopedijama

Prikazivanje TV serije Nečista krv pobudilo je ponovno šire interesovanje za literarno stvaralaštvo Bore Stankovića i za likove koje je pisac oblikovao, navodi za Vranje News magistar društvenih i ekonomskih nauka Slobodan Stojanović.

Stojanović, koji je član Udruženja Vranjanaca Žuto cveće u Beogradu i član Odbora SANU za društvene nauke navodi da je "u okviru širih interesovanja zanimljivo obratiti pažnju i na pominjanje Bore Stankovića i obuhvaćenost njegovih dela u pojedinim inostranim enciklopedijama".

"Posebnu pažnju zavređuju takozvane male enciklopedije, koje imaju najuže i najrestriktivnije obuhvate i daju najsažetije podatke.

U njima se po pravilu najviše štedi prostor, ali obuhvataju ono što je nezaobilazno u najširim oblastima.

Kao takve, bez obzira na moguće primedbe i nedostatke, one se smatraju najgušćim "sitom i rešetom” vremena za nezaboravne vrednosti.

Male enciklopedije, na neki način, ponajbolje potvrđuju Njegoševu ideju vodilju blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi, navodi Stojanović.

U dve takve referentne enciklopedije (francuskoj i španskoj), dodaje on, nalaze se odrednice o Borisavu (Bori) Stankoviću.

"U francuskoj enciklopediji navodi se puno ime Borisav, da je to srpski pisac rođen u Vranju, godina rođenja i smrti (1874–1927), da je autor romana, drama i pripovedaka, s tim što se navodi samo roman Nečista krv.

Zanimljivo je da u tom izdanju (Enciklopedija „Larus” iz 1971. godine) nema odrednice o Vranju, koje nije imalo dovoljan broj stanovnika za pominjanje u enciklopediji, ali zato ima o Nišu.

U španskoj maloj enciklopediji (iz 1977. godine) u odrednici se navodi samo skraćeno ime Bora i da je srpski pisac novela, romana i drama.

Takođe se navode godina rođenja i smrti, ali ne i mesto rođenja.

Ono što je svojevrsna svetska baština u literaturi, po kriterijumima autora ove odrednice u enciklopediji su pripovetke Božji ljudi, roman Nečista krv i drama Koštana", navodi Stojanović za naš portal.

Povodom jubileja – 140 godina vranjske Gimnazije Borisav Stanković, u nedavno promovisanoj knjizi Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije (str. 322–325), može se naći obuhvatnija biografsko-enciklopedijska odrednica, gde su nabrojana i sva dela ovog pisca, koja su, sudeći ne samo po najnovijem filmu i TV seriji, i danas zanimljiva, dodaje Stojanović.

"Ono što Bora Stanković nije doživeo za života – protokom vremena i generacija, zahvaljujući poštovaocima njegovog živopisnog dela univerzalnih tema poniranja u ljudsku prirodu i stvaralaštva izuzetne literature – posthumno se nadoknađuje.

To se ogleda u nazivima mnogih škola i biblioteka širom Srbije koje su po njemu dobile ime, a na posebno zahvalan i ponosan način čini se u Vranju i Beogradu, u okrilju udruženja Žuto cveće i njegovih prijatelja", zaključuje Stojanović.

Najnovije vesti