Stojčić: Da se nađe rešenje za 7. septembar i 4. oktobar

Reagujući na odluku Skupštine grada Vranja, kojom su ukinute proslave dva važna istorijska datuma, 7. septembra i 4. oktobra, dana kada je Vranje oslobođeno u Prvom i Drugom svetskom ratu, potpredsednik vranjskog SPS-a Miroljub Stojčić rekao je da je ta odluka "izazvala određene reakcije u krugovima boraca NOR-a i u drugim boračkim strukturama u kojima on participira", ali i da se nada da će se naći izlaz iz te situacije.

- Nadam se da će se u strukturama grada naći neko rešenje da se ti datumi i dalje obeležavaju na određeni način.

Imali smo situaciju prilikom obeležavanja svih praznika tokom ove i prošle godine da imamo prisutne predstavnike vlasti, osim sada 4. i 7. jula, povodom Dana borca i Dana ustanka u Srbiji.

Mislim da to nije bilo tendenciozno, niti da je usmereno protiv tih važnih datuma, jednostavno je sticaj nekih okolnosti - rekao je Stojčić na Otvorenom danu za medije SPS-a.

Stojčić je ujedno odbornik u Skupštini grada Vranja i predsednik Komisije za spomenike, nazive ulica i očuvanje kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti.

Vranje je dugo bio grad poznat po proslavi tri dana oslobođenja. Sedmi septembar obeležavan je od 1946. godine, kada je grad oslolobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu. Proslava 4. oktobra novijeg je datuma, a odnosi se na dan kada je srpska vojska oslobodila Vranje u Prvom svetskom ratu. Odlukom skupštine, ubuduće će ne ove datume samo biti polagano cveće na spomenike palim borcima, bez nagrađivanja, svečanih akademija i pompeznih proslava. Kao jedina zvanična proslava Dana oslobođenja ostaje 31. januar, dan kada je Vranje oslobođeno od Turaka 1878. godine.

Najnovije vesti