Stojčić: Teško je naterati Vranjanca da sam osmisli svoj biznis (VIDEO)

Bivši gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić konstatovao je u utorak na Otvorenom danu za medije SPS-a da je Vranje, "od jednog privrednog čuda tokom sedamdesetih godina prošlog veka, pa i u periodu do 1980-1985. godine, došlo u vrlo lošu poziciju kada je reč o privrednom ambijentu".

- Koncept velikih sistema bio je prihvatljiviji za Vranje i mentalni sklop radnika, nego to što se izdešavalo u privredi u poslednje vreme.

Mi smo kao lokalna samouprava, u vreme kada sam bio gradonačelnik, uspeli da prevaziđemo te početne, tzv. tranzicione probleme, ali ono što se je ranije zahvatilo neke druge veće lokalne zajedne u Srbiji veličine Vranja, poput Leskovca, Čačka, Jagodine, a što su oni vremenom prevazišli, sada se dešava Vranju.

Imajući u vidu mentalitet naših ljudi, da se nekako sporo i teško navikavaju na novi model privrede, koji zahteva njihovo spstveno angažovanje, oji zahteva da se uključe i sami osmisle svoj biznis, to je malo dalje od naših mogućnosti i privrednih projekcija.

Naš je radnik voleo da ima redovnu platum, da ima organizovan prevoz, menzu, da ima uređen sindikat, besplatno lečenje, da izađe i potroši novac, međutim, svi smo prošli kroz taj period, takvih uslova više nema.

Navikavanje na nove trendove poslovanja ide vrlo teško - rekao je Stojčić.

On rešenje vidi u kreiranju novog koncepta privrede.

- Na teritoriji naše lokalne zajednice je ogroman potencijal u rudnim bogatstvima, tu su rudnici Grot i Nemetali, ogromne količine zeolita.

Osim toga, razvoj poljoprivrede i uspostavljanje dugovorčnog sistema razvoja poljoprivrede na jugu - rekao je Stojčić.

On je dodao da je dobro što je lokalna samopuprava uspela da obrazovne profile u školama donekle uskladi sa razvojem privrede na jugu Srbije.

- Nama su srednje škole pune, dolaze đaci i iz drugih opština, ne samo iz okruga već i iz drugih delova Srbije, i ti atraktivni profili omogućavaju deci prohodnost tokom školovanja.

Imamo, međutim, problem sa odlaskom i odlivom velikog broja mladih ljudi u druge delove Srbije i inostranstvo, i naša obaveza upravo treba da bude usmerena na to da se potrudimo da, stvaranjem ambijenta u obrazovanju i privredi, te mlade ljude zadržimo ovde - rekao je Stojčić, i dodao da su u tom smislu potrebni privredni kapaciteti "koji donose visok profit i dobre plate".

Njegov stranački šef Zoran Antić, takođe bivši gradonačelnik Vranja, dodao je da "geografija prirodno određuje sudbinu razvoja ekonomije Vranja".

- Uz ono što je Stojčić rekao, moram da dodam da je taj naš radnik, pored svih beneficija, imao i silne oranice i njive pod zasadima duvana i drugih poljoprivrednih proizvoda, pa je jedan dobar deo svog radnog veka i vremena polutanski koristio odlazeći na bolovanja ili na neke predugačke godišnje odmore, što je bitno uticalo na proces proizvodnje u Simpu, Jumku itd - kazao je Antić, a više o njegovom stavu o ovom pitanju možete pogledati u video klipu ispod teksta.

Najnovije vesti