Sto deseta godišnjica Kumanovske bitke na Zebrnjaku: Program u režiji Vranjanaca

Povodom 110. godišnjice od Кumanovske bitke, kraj Spomen kosturnice na brdu Zebrnjak u Republici Severna Makedonija održana je komemorativna međudržavna svečanost.

Кumanovska bitka jedna je od najznačajnijih bitaka u istoriji srpskog naroda i svih pravoslavnih naroda na Balkanu.

Ovo je bila bitka u susretu dve vojske i vođena je 23. i 24. oktobra 1912. godine u okolini Кumanova tokom Prvog balkanskog rata, između Prve srpske armije i osmanske Vardarske armije.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor potencirao je na svečanosti značaj čuvanja istorije za buduće generacije.

"Ova veličanstvena pobeda plaćena je životima srpskih mladića, životima tadašnje budućnosti Srbije.

Ovde smo da slavimo njihovu hrabrost i da ne dozvolimo zaboravu da nam ih otme, jer čovek može da pogine u borbi, ali umire samo ako ga potomci zaborave.

Naš je imeperativ da u miru sačuvamo čast, slobodu i teritorijalni integritet Srbije.

Učinićemo sve da se za svoje pravo na život i slobodu nikada više ne borimo oružjem, već ćemo nastojati da to uradimo čašću, poštenjem, znanjem i radom.

Neka je slava vojnicima Kumanovske bitke i neka budu sigurni da ih ne zaboravljamo, a potomcima poručujemo da ćemo učiniti sve da srpska budućnost bude što svetlija i bolja”, rekao je Kapor.

Gradonačelnica opštine Staro Nagoričane Žaklina Jovanovski rekla je da se prisutni klanjaju "hrabrosti i junaštvu srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu".

Njihovo delo je pokazatelj da svaka bitka može da se dobije uz veliku hrabrost i požrtvovanje.

Na ovim prostorima vekovima složno žive Makedonci i Srbi.

Naša saradnja sa srpskom zajednicom je izuzetna i tako ćemo nastaviti u narednom periodu”, istakla je Jovanovski.

Vence i cveće na spomen obeležje položilii su predstavnici brojnih udruženja i društveno političkih organizacija.

U programu svečanosti nastupili su glumci Pozorišta Bora Stanković u Vranju Bojan Jovanović, Marko Petričević i Marko Nikolić, grupa Izvor i Hor Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Majstor trube Saša Ajdarević i dobošar Simon Rajimović izveli su Znak za povlačenje Osmanlijske vojske, koji je tog hladnog oktobarskog dana odsvirao vojnik, junak i heroj Ahmed Ademović iz Leskovca.

Parastos poginulim srpskim vojnicima u Кumanovskoj bici služio je vikarni episkop remezijanski Stefan i sveštenstvo SPC.

Nosilac programskih aktivnosti obeležavanja ovog značajnog jubileja je bio Grad Vranje u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja.

Najnovije vesti