Stanojlo među ženama ili ismevanje muško-ženskih ekstrema

Premijera predstave "Stanojlo među ženama" izvedena je u sredu uveče u Domu Vojske u Vranju, u izvođenju ansambla vranjskog Pozorišta Bora Stanković.

Komad je po tekstu Sonje Bogdanović režirao Spasoje Ž. Milovanović.

Glumci u predstavi tekst govore na vranjskom dijalektu, radnja je transponovana u lokalni okvir, posebno onoj kojoj su svojevremeno u vranjskom teatru godili komadi "Seme" u nekoliko nastavaka.

Komedija je, videlo se po rakcijama, pravo osveženje za lokalnu publiku.

"Stanojlo među ženama" je priča o muškarcu koji ima dve žene, sa njima deset ćerki, i treću ženu sa kojom dobija sina i koja ga ostavlja, da bi ga na kraju njegove ćerke skrajnule.

To je priča ne samo o šovinizmu i feminizmu, ne samo o muško-ženskim odnosima, već je to "i prizma kroz koju se prelama čitava društvena situacija u ovom trenutku u našoj državi", kako je pojasnio reditelj Milovanović.

Reditelj Milovanović rekao je posle predstave da su se ostvarila očekivanja njega i ansambla da će se publika dobro zabavljati.

- Očekujemo da se selektori pojave posle Nove godine, a očekivanja mene i upravnika vranjskog pozorišta je da se sa ovim komadom pojavimo na festivalima komedije - rekao je Milovanović novinarima.

Glumica Radmila Kocevska kazala je da je ansambl očekivao ovacije, ali uz određenu dozu skepse pre predstave.

- Međutim, posle smeha publike na prvu repliku, sve je nadalje bilo OK.

Tekst pruža maksimalnu mogućnost za improvizaciju na sceni i mi smo to i koristili- rekla je Kocevska.

Glumac Marko Petričević kazao je da na početku glumačke karijere nije verovao da će "ovoliko igrati u komedijama" i da će u njima "toliko uživati".

- Komedija je zahtevnija od drame, iziskuje mnogo energije i koncentracije.

Mislim da narod ovo voli da gleda, a glumac da igra, jer pruža mnogo prostora za igru, šalu i zahteva puni glumački kapacitet - rekao je Petričević.

Komad "Stanojlo među ženama" rađen je po tekstu Sonje Bogdanović, koja ga je praktično bez novca ustupila vranjskom teatru zbog situacije u kojoj se nalazi tokom šestogodišnje obnove pozorišne zgrade.

Kostim i scenografiju potpisuje reditelj.

Kompozitor odnosno aranžer muzike je Nišlija Bratislav Bata Zlatković, a songove za predstavu pisali su sami glumci na teme koje komad obrađuje.

Prva repriza zakazana je za četvrtak 27. decembar u 20 časova, takođe u Domu Vojske u Vranju.

ULOGE

Stanojlo: Stefan Stanojević, Marko Petričević, Nenad Nedeljković

Majka: Radmila Đorđević

Prva žena: Tamara Stošić

Druga žena: Milena Stošić

Treća žena: Jelena Filipović

Doktor: Ninoslav Trajković

Vračara: Žetica Dejanović

Ćerke: Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Tamara Stošić, Milena Stošić, Jelena Filipović

Najnovije vesti