Stanojević pravnosnažno oslobođen za navodne zloupotrebe u obnovi ulica

Dejan Stanojević Denzi pravnosnažno je oslobođen optužbe da je u periodu 2006-2008, kao direktor netom ugašene Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja, navodno počinio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, saznaje Vranje News od izvora u pravosuđu.

Apelacioni sud u Nišu, kao drugostepeni u ovom postupku, preinačio je prvostepenu, osuđujuću presudu Stanojeviću koju je doneo Viši sud u Vranju, a kojom je on bio osuđen na efektivnu kaznu zatvora u trajanju od dve godine.

Donošenje pravnosnažne oslobađajuće presude Vranje News-u je potvrdio i sam Stanojević.

- Zadovoljan sam što su na kraju istina i pravda pobedili, posle sedam godina borbe u ovom postupku.

Pokazalo se da je sve što sam radio kao rukovodilac bilo u skladu sa zakonom i da nije prouzrokovana nikakva šteta - rekao je Stanojević u kraćoj izjavi za Vranje News.

Presudom Apelacionog suda preinačena je prvostepena presuda Višeg suda i doneta oslobađajuća presuda za još petoricu okrivljenih u ovom postupku, koji su prethodno nepravnosnažnom presudom Višeg suda u Vranju takođe bili osuđeni na kazne zatvora.

Optužbe su oslobođeni i Miladin Zlatanović (ista kvalifikacija kao Stanojević, bio osuđen na godinu dana kućnog zatvora), te Novica Stanković, Slobodan Janković, Delča Stojanović i Mile Jordanović (prvostepenom presudom bili osuđeni na po dve godine za saizvršilaštvo).

Dejan Stanojević je donedavno bio član Gradskog veća grada Vranja zadužen za resor komunalne delatnosti, infrastrukture i urbanizma.

Podsećanja radi, Više javno tužilaštvo u Vranju optužilo je Stanojevića i još petoricu da su navodno počinili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u poslovima izrade tehničke dokumentacije za obnovu ulica u Vranju.

U optužnici, koja je ovom presudom pala u vodu, pisalo je da je Stanojević, u periodu 2006-2008, kao direktor kasnije "ugašene" Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja, Preduzeću za puteve (PZP) u Vranju navodno omogućio sticanje protivpravne koristi u iznosu od 2.681.110 dinara, "u visini fakturisanih i plaćenih troškova za navodnu izradu projektne dokumentacije za više ulica u Vranju".

Pred vranjskim Višim sudom osuđen je prvobitno u ovom postupku nepravosnažno na dve godine zatvora, sa pravom žalbe Apelacionom sudu.

Stanojević se žalio, pa je prvostepena presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Nakon što je i u ponovljenom postupku osuđen pred sudom u Vranju na dve godine zatvora, usledila je oslobađajuća presuda Apelacionog suda u Nišu za njega i ostale optužene kojom je ovaj postupak okončan.

Dejan Stanojević je saobraćajni inženjer i nakon rasformiranja JP Direkcija, gde je pre gašenja bio izvršni direktor, zaposlen je u JP Vodovod u Vranju na poslovima vođe sektora za puteve.

Potom je avanzovao u izvršnog direktora u istoj firmi, da bi nedavno prešao za izvršnog direktora u JP Urbanizam i izgradnja Vranja.

Ranije je bio lokalni lider DSS-a, a danas je član SNS-a.

Najnovije vesti