Viši sud: Stanojeviću i još trojici nepravnosnažno po dve godine zatvora

Dejan Stanojević i još četvorica okrivljenih osuđeni su nepravnosnažnom presudom Višeg suda u Vranju na efektivne kazne zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, obavestila je pismenim dopisom medije sudija i portparolka ovog suda Tatjana Mihajlović Jovanović.

- U predmetu K.br.16/17 nepravnosnažnom presudom od 22. marta ove godine Stanojević i Miladin Zlatanović oglašeni su krivim zbog izvršenja navedenog krivičnog dela, a zbog izvršenja u saizvršilaštvu produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovrnog lica (član 234, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika) i Novica Stanković, Slobodan Janković, Delča Stojanović i Mile Jordanović.

Svi optuženi osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od po dve godne, osim optuženog Zlatanovića koji je osuđen na godinu dana - navela je u saopštenju portparolka suda Mihailović-Jovanović.

Zlatanović će kaznu, ukoliko bude potvrđena na višoj instanci, "izdržavati u prostorijama u kojima stanuje bez elektronskog nadzora".

Osuđeni imaju pravo žalbe neposredno višem sudu, tako da presuda nije konačna.

Dejan Stanojević je aktuelni gradski većnik za komunalnu delatnost, infrastrukturu i urbanizam.

PONOVLJEN PROCES

Više javno tužilaštvo u Vranju optužilo je Stanojevića i još nekoliko osoba da su navodno počinili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u poslovima izrade tehničke dokumentacije za obnovu ulica u Vranju. Preciznije, Stanojević je od 2006 - 2008, kao direktor netom "ugašene" Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja Preduzeću za puteve (PZP) u Vranju navodno omogućio sticanje protivpravne koristi u iznosu od 2.681.110 dinara, "u visini fakturisanih i plaćenih troškova za navodnu izradu projektne dokumentacije za više ulica u Vranju". Pred vranjskim Višim sudom osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora, sa pravom žalbe Apelacionom sudu. Stanojević se žalio, pa je prvostepena presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. Dejan Stanojević je saobraćajni inženjer i nakon rasformiranja JP Direkcija, gde je pre gašenja bio izvršni direktor, zaposlen je u JP Vodovod u Vranju na poslovima vođe sektora za puteve. Potom je avanzovao u izvršnog direktora u istoj firmi, da bi nedavno prešao za izvršnog direktora u JP Urbanizam i izgradnja Vranja. Ranije je bio lokalni lider DSS-a, a danas je član SNS-a.

Najnovije vesti